Senátor Valenta: „Po čuňách a brečet až doma!“

05.05.2017 9:49

Reakce slováckého senátora Ivo Valenty na současnou vládní krizi.

Senátor Valenta: „Po čuňách a brečet až doma!“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Kdyby žil můj děda, komentoval by současnou demisi vlády a dění kolem ní asi takto: „Po čuňách a brečet až doma!“ A já bych s jeho hodnocením plně souhlasil. 
 
Předseda hnutí ANO, Andrej Babiš, by si, jak říkáme u nás na Moravě, „po čuni“ zasloužil za tunelování dotací, zneužívání vládního postavení ve prospěch svých firem i za to, že se si přes tento obří střet zájmů demagogicky pohrává s veřejným míněním a stal se mistrem propagandy. A jeho koaliční partneři za to, že mu toto všechno tři roky tolerovali a stali se poslušnými ovcemi ve hře, ve které docházelo k pošlapávání demokratických principů, omezování svobody a likvidaci střední třídy. 
 
Přesto všechno, co v posledních hodinách sledujeme, je třeba mít stále na paměti, jak se končící vláda podepsala svými zákony nejen na devastaci malých podnikatelů a životních podmínek pro všechny aktivní a pracovité lidi, ale také jak upevnila státní moc, navýšila pravomoci úředníků a vybudovala atmosféru strachu díky likvidačním pokutám. Je pravda, že mne premiér Bohuslav Sobotka překvapil, když v úterý rázně vystoupil a oznámil demisi vlády. Sice to mohl udělat již dávno, ale v konečném důsledku to bylo z principu správné rozhodnutí. Jinak by totiž dovolil ministru Babišovi, aby ze sebe udělal mučedníka, kterého se koaliční partneři snaží umlčet a vyhnat z vlády jen proto, že na rozdíl od nich „maká“ a plní sny svých koblihových fanoušků. 
 
A co bude dál? To si dnes troufne odhadnout jen málokdo. Překvapivou demisi totiž vystřídalo již méně překvapivé panoptikum na Pražském hradě. Povedou se polemiky o tom, jestli demise premiéra je demisí celé vlády nebo není. Nakonec však podle mého soudu dojde k sestavení nové vlády na stejném politickém půdorysu jen s tím rozdílem, že v ní budou chybět zřejmě všichni předsedové jednotlivých politických stran. V zásadě se tak nic nezmění a jen nová sestava vládní papalášů uklidí v ministerských kabinetech. 


 

Na druhou stranu tento stav umožní špičkám vládních stran jednu zásadní věc. Začnou se naplno věnovat kampani. A veškerá korektnost půjde stranou. Kampaň tak bude moci eskalovat podle mého soudu do velmi brutálních rozměrů. Může se klidně stát, že Andrej Babiš bude ještě do voleb čelit sílícímu tlaku policejního vyšetřování i důslednému šetření ze strany berní správy. A třeba se i staneme nechtěnými svědky provalení jeho dalších skandálních praktik. Stejnou mincí však podle mne budou oplácet mediální mágové z hnutí ANO, kteří vytáhnou dlouhodobě připravované „složky“ nebo možná už rovnou celé krabice, a budou vynášet na světlo boží jednu kauzu za druhou. A to díky novinářům, o jejichž náklonnosti k ministru Babišovi jsme se již mnohokrát přesvědčili. 
 
To hlavní, silný program, který by nabídl skutečná řešení problémů, jež trápí občany naší země, však strany vládní koalice voličům nebudou schopny nabídnout. Raději budou hrát zákulisní hry, předvádět politické tanečky a natřásat se před novináři. To však občanům naší země nepomůže a jen opět pošlape jejich důvěru ve význam demokratických voleb a sílu jejich hlasu. 
 
Na druhou stranu jsem rád, že na politické scéně jsou i jiné strany, které se místo prázdných, teatrálních gest snaží vrátit politice skutečný smysl. Strana soukromníků, u jejíhož zrodu stál kdysi i můj otec a kterou dlouhodobě podporuji, je na rozdíl od dnešní vládní garnitury skutečnou politickou sebeobranou všech aktivních a pracovitých lidí v naší zemi. Soukromníci nikdy nevzdali a nevzdají svůj boj za to, aby stát nešmíroval a nepronásledoval své občany, aby malí podnikatelé nebyli považováni za zloděje a podvodníky, aby stát nereguloval každý „prd“ a přitom se peníze ztrácely v dotacích pro kamarády, přebujelém státním aparátu nebo financování neprůhledných neziskovek, napomáhající islamizaci Evropy. Soukromníci, kteří v letošních parlamentních volbách kandidují po boku ODS, tak nabízejí program, který občany naší země ochrání proti skutečným hrozbám, nechá peníze v jejich peněženkách místo nenasytného státního rozpočtu a definitivně je zbaví přebujelé byrokracie. Navíc jsem přesvědčen o tom, že díky spojení sil budeme schopni společně vytvořit natolik silnou hráz, která nedovolí „klaunovi s přelepenou pusou“, aby se mohl vrátit to příští vlády. 
 
Ten, kdo se stal příčinou dnešní vládní krize, kdo celou dobu jen zneužíval svého postavení ve vládě ve svůj budoucí prospěch, kdo na drobné živnostníky uvalil EET, ale přitom sám neuměl vysvětlit své majetkové poměry, musí být nepřijatelným partnerem pro všechny demokratické politické strany. Jakákoliv další vláda s Andrejem Babišem by totiž byla rovnou odsouzena k fatálnímu neúspěchu. Nejen pro „sny“, kterými by šéf hnutí ANO zaplevelil život v naší zemi, ale také proto, že by se jakýkoliv koaliční partner s Andrejem Babišem buď nedomluvil, anebo by hrál pouze hlupáka do počtu. A jsem přesvědčen o tom, že takovým hlupákem Soukromníci ani ODS nikdy nebudou. 
 
Tak se nenechme otrávit ani oblbnout. Nechme dnešní papaláše, ať si dál trdlují a utahují z voličů. Ale o to víc spojme síly během podzimních parlamentních voleb a ukončeme tuto nedůstojnou anabázi našich dějin. 
 
Ivo Valenta 
slovácký senátor 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.