Senátor Valenta: Populismus namísto řešení reálných problémů?

19.08.2019 14:32

Komentář na facebookovém profilu k zákazu kouření ve španělské Barceloně

Senátor Valenta: Populismus namísto řešení reálných problémů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Barcelona zakáže kouření na zahrádkách. Toto nařízení logicky vzbudilo velké emoce. Lhostejné není domácím ani turistům – tím spíše, že právě Barcelona má spoustu jiných, závažných problémů, kterými je třeba se zabývat. Především jde o pouliční kriminalitu.

Podobná populistická gesta si bohužel jako inspiraci často berou i „hlavouni“ z jiných zemí. I naši kuřáci, a především provozovatelé restaurací, hospod a barů, již byli před časem značně omezeni. Podnikatelé nesmějí sami rozhodnout, jaká jejich provozovna bude, a klienti nemají možnost volby. Hospody začaly krachovat a kuřáci byli vyhnáni ven. Nebyla jim umožněna ani varianta bezobslužných kuřáren, které by nikoho neobtěžovali.

Právě zahrádky a terasy zůstávají de facto poslední alternativou a pro mnohé podnikatele také záchranou od krachu. Opravdu bych nechtěl, abychom jim časem po vzoru Barcelony sebrali i tuto… Nežijeme snad ve 21. století, kdy jsou lidé svéprávní a měli by se dokázat rozhodnout sami, jak naloží se svým životem? Bude se jim stále něco nařizovat a zakazovat?

Kouření není zdravé, to je bez diskuze… Dobrou zprávou však je, že lidé chtějí žít zdravěji, a tak kuřáků ubývá. Zákazy s tím nemají nic společného, kvůli nim nikdo kouřit nepřestane. Navíc to, zda kouřit či nikoliv, je každého osobní věc. Pokud lidem Barcelona zakáže terasy, budou “čmoudit“ jinde, kde to třeba bude ještě méně vhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…