Senátor Valenta: Proč pořád chybějí sportovcům peníze?

02.07.2017 14:10

Musíme změnit systém státní podpory sportu.

Senátor Valenta: Proč pořád chybějí sportovcům peníze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Někdy si připadám, že házíme pořád dokola hrách na stěnu. Již několik let volám po tom, že je třeba změnit státní podporu sportu. Na jedné straně sportu chybí peníze, na druhé straně se zcela přežil způsob, jakým se dnes několik miliard korun přerozděluje ze státního rozpočtu směrem k vlastním sportovcům. Výsledkem tohoto neuspokojeného stavu je smutný fakt, že vymírá generace trenérů dobrovolníků, že sportovcům padají tělocvičny a sokolovny na hlavu a že o nové systémové podpoře sportování u dětí se bohužel stále jen plameně ale také planě hovoří.

O to víc však ve mne bují odhodlání napomoci tento systém změnit a dát mu konečně nové směrování. Tři roky říkám, že je třeba mít ve státním rozpočtu samostatnou kapitolu pro sport, která bude mít garantované příjmy nejlépe ve výši 1 % rozpočtu. A že tyto peníze nemůže administrovat několik málo úředníků na ministerstvu školství, ale že je nezbytné, aby vzniklo ministerstvo sportu, které si zcela převezme tuto agendu a nastaví státní podpoře sportu jasná a transparentní pravidla. Bez této změny se budeme pořád totiž v kruhu. Jsem proto rád, že senátní podvýbor pro sport, jehož jsem místopředsedou, nedávno přijal jednomyslné usnesení, že podporuje vznik ministerstva sportu.

A jak je vidět z mnoha reakcí dalších politiků v naší zemi, touto myšlenkou se nám podařilo nakazit takřka celé politické spektrum. Byť se někteří "snílci" snaží vyhnout označení "ministerstvo sportu" a na základě doporučení svých PR poradců mluví o "agentuře", je zřejmé, že si potřebu posílení významu sportu na vládní úrovni uvědomují všichni. A to je dobře. Jen teď nesmíme dopustit, aby se z této vize stal jen trhací kalendář a boj o moc. Je totiž jasné, že si právě tito "snílci" dělají zálusk na to, že to budou právě oni, kdo budou mít palec na miliardách pro sport.

Nic podobného však nesmíme dopustit. Ministerstvo sportu by nemělo být jen skořápkou, do které vložíme současný systém financování sportu. Jeho vznikem by mělo zároveň dojít k zásadním systémovým změnám tak, aby financování sportu bylo transparentní, předvídatelné a řídilo se předem jasně definovanými pravidly. Jedině tehdy se sport bude moci odrazit ode dna a udělá tlustou čáru za stokrát přežitým systémem.

Prosazení takového záměru si však vyžádá svůj čas. Sportovci však na politiky čekat nebudou. Nezastaví svojí činnosti. Nepřestanou trénovat mladé sportovce. Nepřestanou usilovat o vítězství. A právě proto jsou natolik zasaženi problémy na MŠMT a zrušenými dotacemi. S vaničkou se totiž i tentokrát vylilo i dítě. K této situaci nemohu být lhostejný a jako mnozí strkat před ní hlavu do písku. Vedle toho, že soustavně podporuji sport mimo jiné prostřednictvím sportovního grantu mojí nadace, snažím se prosadit změny také na úrovni Senátu nebo zastupitelstva Zlínského kraje.

Senátní podvýbor proto přijal usnesení, ve kterém vyzývá MŠMT, aby neprodleně vyplatilo alespoň 75 % dotací pro sportovce ve formě zálohy. Na krajském zastupitelstvu jsem pak před několika dny navrhl, aby hejtmanství vytvořilo rezervní fond ve výši 15 milionů korun. Ten by byl určený sportovním organizacím, které doplatily na zrušené dotace a mohly by tyto finanční prostředky využít k bezúročné půjčce pro realizaci plánovaných investic. Bohužel tuto moji iniciativu krajské zastupitelstvo neschválilo a nechalo sportovce zatím na holičkách. Malou útěchou je fakt, že jsme s dalšími zastupiteli zahájili intenzivní práci na tom, aby již příští rok rozdělovalo hejtmanství peníze daleko jednodušeji, podle nových a jasných pravidel a především, aby ve výsledku bylo na podporu sportu ve Zlínském kraji více jak 10 milionů korun.

Je však nezbytné, aby také sportovci zmobilizovali své síly a trvali na tom, aby politici konečně vyřešili předvídatelnost a transparentnost státní podpory sportu. Mnohým politikům je totiž celý sport lhostejný. Přitom se v něm organizuje více jak 2 miliony lidí a přímo souvisí se zdravím celé naší populace. A budou to především podzimní parlamentní volby, které mohou mimo jiné rozhodnout o tom, jestli sportovci opět zůstanou těmi, kdo se budou muset doprošovat o každou korunu, anebo konečně chopí svůj osud do vlastních rukou a prosadí si finance, transparentnost i třeba ministerstvo sportu. Já jim k tomu přístupu budu držet pěsti.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.