Senátor Valenta: Protikuřácký zákon má asi negativní dopady na Senát, protože spousta kolegů si šla zakouřit

07.12.2017 19:13

Projev na 11. schůzi Senátu 7. prosince 2017 k petici za změnu tzv. protikuřáckého zákona

Senátor Valenta: Protikuřácký zákon má asi negativní dopady na Senát, protože spousta kolegů si šla zakouřit
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Děkuji za slovo, dobrý den ještě jednou, pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Já bych možná tady, když se rozhlédnu, chtěl konstatovat, že ten zákon má asi negativní dopady na Senát, protože spousta našich kolegů si šla zakouřit a ti mě nevyslechnou, ale nevadí, já jim to potom všem řeknu. Já bych poděkoval a rád bych poděkoval několika desítkám tisíc petentů, kteří se domáhají zmírnění protikuřáckého zákona. Této iniciativy si nesmírně vážím, protože mě to utvrzuje v tom, že mezi námi stále existuje velká skupina lidí, kteří si to nechtějí nechat líbit, nechtějí nepřiměřené zásahy státu a rozhodli se chránit svou investici a svobodu. Vláda již při prosazování vládního protikuřáckého zákona používala neférové a liché argumenty. Ano, kouření škodí našemu zdraví, to je nezpochybnitelný fakt, ale aby půl roku poté, co už tady pan předsedající řekl, došlo k tomu, že se zmenšily infarkty o 15 %, pokládám tedy za hodně přitažené za vlasy. A skoro bych řekl, že se někdo snaží vytvářet falešnou obhajobu plošného zákazu kouření. Nikdo se už nezmíní o dalších podstatných věcech. Jestliže existují nějaké skutečně prokazatelné statistiky o dopadu zákona, pak se jedná o ty, které uvádějí evidentní pokles tržeb provozovatelů a především pokles výčepu piva v hospodách. V důsledku obojího museli mnozí hospodští dokonce zavřít své restaurace. Nejsou to jenom restaurace, které tady v mnoha případech zmiňujeme, ale jsou to třeba i hotely, hotýlky a hlavně mezinárodní hotely, které přijímají turisty ze zahraničí. A ti turisté nejsou denní kuřáci, ale rádi si zapálí doutník nebo dýmku. A my je teď vyženeme na těch horách ven na ulici, aby si takovou dýmku nebo takový doutník zakouřili. Jsem rád, že jsme zde v Senátu dospěli k tomu, že zákon je nepřiměřeně přísný a má neblahé dopady do života lidí. Podporuji usnesení senátního výboru, které vládě doporučuje, aby co nejdříve provedla v protikuřáckém zákonu nezbytné změny. Dovolil bych si však kolegům senátorům také navrhnout, aby v tomto doporučení se objevilo vyřešení kouření na zahrádkách.

Tedy jasné konstatování, že na zahrádkách je dovoleno kouřit bez ohledu na to, jestli mají mobilní nebo pevné zastřešení. Tam je strašná nejasnost, protože jsou různé výklady, jestli už někdo tu zahrádku má nadstřešenou, tak by tam neměl kouřit. Takový je nějaký výklad. Takže já se snažím tou přílohou toho usnesení, kterou vám odcituji, se budu snažit změnit a definovat, co to je zahrádka.

Chtěl bych jej tady načíst. Takže pozměňovací návrh k návrhu usnesení Senátu obsažené v příloze 1, kterou jsem tady rozdal, 83, usnesení VVVK, k petici 9/17, za změnu tzv. protikuřáckého zákona 65/2017 Sb., senátní tisk č. 188.

V čl. 3 se navrhuje doplnit bod 4, který zní: Umožnit kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb, za které lze považovat zahrádky, atria, altánky, trvale zaparkované maringotky nebo jiné přístřešky a terasy, které mají střechu nebo jsou jiným způsobem zakryté.

Závěrem signatářům přeji, aby jejich iniciativa nevešla vniveč, aby těch státních zásahů a všemožných zásahů, regulací, omezení a příkazů bylo v tom nadcházejícím roce co nejméně. A vám, kolegové a kolegyně, přeji krásné svátky vánoční a nový rok, abychom prožívali v daleko lepší atmosféře než v letošní.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …