Senátor Valenta: Stát povyšuje bonzáctví na roveň ctnosti

15.10.2016 14:11

Tento trend si v ničem nezadá s praxí totalitních režimů, kterými si naše země prošla a pro které byli udavači a informátoři jedním z pilířů moci.

Senátor Valenta: Stát povyšuje bonzáctví na roveň ctnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Jak se zdá, současné vládě již nestačí, že v uplynulých letech svého vládnutí protlačila řadu zákonů, ve kterých dala udavačům a práskačům všeho druhu mnoho nových nástrojů, jak šikanovat ty, kteří se jim znelíbí nebo jim, lidově řečeno, šlápnou na kuří oko. Dříve, než se pokusí prosadit samotný zákon o práskačství, tzv. whistleblowingu, rozhodla se tyto “ochotné informátory” ke zvýšení jejich aktivity přímo vybídnout prostřednictvím webu Finanční správy k EET.

A není divu, že terčem nemá být nikdo jiný, než soukromí podnikatelé, kteří se pod současnou koalicí stali doslova lovnou zvěří. Prostřednictvím tzv. “nahlášení nevydané účtenky” tak lze oplatit hostinskému to, že se na vás špatně podívá nebo že vám u něj nechutná. Lze se pomstít kadeřnici, která vám neudělá účes podle vašich představ, nebo zcela jinak, lze konkurenci způsobit popotahování shora jen proto, že je úspěšnější, a lze souseda závistivě vytrestat kvůli tomu, že je bohatší.

Žijeme opravdu v divné a zvrácené době. Stát povyšuje bonzáctví na roveň ctnosti a jde naproti závistivcům a křivákům. Tento trend si v ničem nezadá s praxí totalitních režimů, kterými si naše země prošla a pro které byli udavači a informátoři jedním z pilířů moci.

Cožpak by normální slušný člověk, který má svých vlastních starostí dost, aktivně vyhledal tento web a měl potřebu hlásit nevydání účtenky? Nikoliv.

Je jasné, komu tato možnost bude sloužit, a to bez ohledu na to, zda nevydání účtenky bylo záměrem a nebo zda k jejímu vydání přeci jen došlo, ale cílem je pouze dotyčnému zadělat na problém. Podpora bonzáctví ze strany vlády je mi z duše odporná a pro společnost je dle mého názoru daleko škodlivější než pár podvodníků, kteří krátí stát na daních. Ti si i tak najdou nové cestičky, jak dosáhnout svého...

Ivo Valenta
slovácký senátor 

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…