Senátor Valenta: Stát zostřuje šikanu podnikatelů

07.03.2017 16:55

Senátor Ivo Valenta bude zítra v Senátu opět bojovat za drobné podnikatele a živnostníky a podá pozměňovací návrhy k legislativním normám. Změny se mají dotknout daňového balíčku. Konkrétně daňových paušálů a elektronické evidence tržeb. Obě tyto normy jsou totiž výrazným a především nesmyslným zásahem do živnostenského podnikání.

Senátor Valenta: Stát zostřuje šikanu podnikatelů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta na setkání se starosty Slovácka v Babicích na Uherskohradišťsku

„To, co se v poslední době ze strany našich vládních činitelů na drobné živnostníky a podnikatele řítí, už opravdu nemá obdoby. Byrokracie, nesmyslných zákazů, příkazů, kontrol a šmírování přibývá dosud nevídaným tempem. Živnostníci tak pro samé papírování nemají čas na vlastní práci, které by se měli věnovat především. Kromě toho je tyto nesmysly stojí také nemalé finanční částky – a to ať už formou zmařených investic nebo naopak vynakládání prostředků,“ zmínil senátor Ivo Valenta důvody, které ho k předložení pozměňovacích návrhů vedou.

Ministerstvo financí například navrhuje snížit živnostníkům absolutní limit příjmů pro výpočet základu daně, pokud chtějí použít tzv. paušál. Absolutní strop pro uplatnění výdajového paušálu má nově klesnout dokonce o polovinu – tedy ze stávajících dvou milionů na milion korun. Proti tomu senátor ostře vystupuje a pozměňovacím návrhem hodlá zabojovat o to, aby stávající podmínky, které navíc dosud dobře fungují, nebyly změněny.

„Stát opravdu nemá dost a šikanu podnikatelů neustále zostřuje. Pro řadu podnikatelů bude takováto změna "posledním hřebíčkem do rakve" a s podnikáním definitivně skončí. Zavedení výdajového paušálu před lety přece mělo své opodstatnění. Jeho smyslem bylo ulevit drobným podnikatelům a živnostníkům od zbytečné administrativy a plateb za účetní či daňové poradce, kteří by se jim starali a daňovou optimalizaci. Odpadla jim tak povinnost shromažďovat každou účtenku a mohli se věnovat své práci. Navržená změna navíc v konečném důsledku povede k dalšímu navyšování počtu úředníků na finanční správě,“ doplnil Valenta.

Další, a velmi výraznou komplikací pro podnikající osoby, je samozřejmě EET, která pro podnikatele představuje další náklady navíc a kvůli které již stovky živnostníků se svým podnikáním raději skončily.

V tomto případě tvrdím od začátku, že jediným opravdu správným řešením je celou slavnou EET zcela zrušit. Je mi ale jasné, že dnes k tomuto kroku bohužel není dostatečná politická vůle. A vzhledem k tomu, že není možné čekat až na další volby, chci se prozatím pokusit vybojovat pro podnikatele alespoň to nejnutnější – tedy aby byly ze systému EET vyjmuty fyzické a právnické osoby s ročním obratem ve výši do jednoho milionu korun.  Tato částka totiž po odpočtu všech nákladů, poplatků a daní, odpovídá čistému měsíčnímu příjmu podnikatele ve výši 16.500 Kč, což odpovídá průměrné mzdě v ČR,“ uvedl dále senátor.

Proti evidenci tržeb navíc jasně hovoří možnost zneužití získaných dat i zkušenosti z některých zemí. Například na Slovensku byla odhalena manipulace se softwarem registračních pokladen. Organizátory těchto podvodů přitom byly přímo servisní společnosti pokladen a způsobily tak v zemi daňové úniky v řádu miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.