Senátor Valenta: Úředníci nemohou nahrazovat zákonodárce, vítáme rozhodnutí Ústavního soudu

29.11.2019 5:29

Senátoři za ODS vítají rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zrušil ustanovení, které ukládá podnikatelům dodat „předepsané údaje potřebné pro správu daní“, zákon ale neupřesňuje, o které údaje jde. O rozsahu požadovaných informací tak rozhodovali úředníci, to je podle senátorů nepřípustné, proto se obrátili na Ústavní soud, který jim dal za pravdu.

Senátor Valenta: Úředníci nemohou nahrazovat zákonodárce, vítáme rozhodnutí Ústavního soudu
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Není možné, aby to byli úředníci, kteří budou svým vlastním rozhodováním určovat rozsah informací, které vyžadují po občanech našeho státu. V každé demokratické zemi platí, že jedině zákon může lidem i firmám ukládat konkrétní povinnosti,“ říká senátor a iniciátor ústavní stížnosti Ivo Valenta.

„Hon Andreje Babiše na podnikatele je nesmyslný, Ústavní soud teď navíc potvrdil, že minimálně v jednom případě byl také mimo právní rámec České republiky. Jsem rád, že soudci rozhodli právě takto,“ dodává senátor za ODS Jiří Burian, který je jedním z předkladatelů stížnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

8:14 Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k našemu členství v EU.