Senátor Valenta: Výběr vhodného nájemce = diskriminace?

19.01.2020 18:41

Reakce na facebookovém profilu na článek na seznamzpravy.cz k možnosti vybrat si svého nájemníka.

Senátor Valenta: Výběr vhodného nájemce = diskriminace?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Už název přiloženého článku ZDE mne pomyslně zvedl ze židle. Představte si následující situaci… Máte byt, do kterého jste investovali nemalé finanční prostředky. Z nějakého důvodu tento byt momentálně nevyužíváte a čekáte, až se například děti osamostatní, proto se rozhodnete ho prozatím pronajmout.

Má otázka je jednoduchá. Necháte v něm žít prvního zájemce, který se ozve, přestože vám nebude vyhovovat? Nebo budete chtít, aby váš byt či dům obýval někdo, kdo si získal vaši důvěru? Zcela logicky si, předpokládám, chcete dobře vybrat osobu, případně rodinu, které tento byt pronajmete.

Nevidím nic špatného na tom, aby každý měl své požadavky. Někdo není schopen tolerovat riziko, že bude byt „načichlý“ kouřem, proto odmítá kuřáky. Jiný má zase například špatnou minulou zkušenost s majiteli zvířat, která byt zdemolovali. Další chce dát přednost třeba studentům před rodinami s malými dětmi, případně jen nemá důvěru k některým menšinám.

No a co? Co je na tom diskriminačního? Vždy se říkalo „můj dům, můj hrad“. A odjakživa to byl vlastník, kdo rozhodoval o tom, koho do svého hradu vpustí. Stejně, jako má každý jedinec možnost vlastního rozhodnutí, jaký povede život, zda bude kuřák či nikoliv, zda a kolik bude mít dětí či zvířat a podobně, mají svá práva také majitelé pronajímaných objektů. Skutečně proto nepovažuji za férové je osočovat z diskriminace. Dost na tom, že (jak plyne z článku) pokud majitel bytu oprávněně zjistí a prokáže, že mu ho nájemce zdemoloval, musí vlastník bytu ještě měsíc tomuto vandalovi umožnit nemovitost obývat – a navíc je tento vandal zákonem chráněn i před narušováním svého pronajatého bydlení ze strany vlastníka. Jistě jsou velké rozdíly jak mezi samotnými vlastníky, tak i mezi nájemci a rozhodně tu nikoho neházím do jednoho pytle.

Bytová politika je složitá a v mnohém "zamotaná". Například mladé rodiny mají velmi obtížnou situaci při shánění bytu. Na toto poukazuji dlouhodobě a jsem kritikem současného stavu. Vždyť i v zájmu krajů a měst je tuto situaci řešit, pokud chtějí, aby jim mladí lidé neutíkali za levnějším bydlením. Nemůžeme proto ale útočit na majitele domů, kteří tuto situaci nezavinili.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.