Senátor Valenta: Zákaz mobilů ve školách? Ne.

22.02.2019 17:56

Komentář na facebookovém profilu k návrhu zákazu mobilních telefonů ve školách.

Senátor Valenta: Zákaz mobilů ve školách? Ne.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

S podobnými zákazy rozhodně nesouhlasím! Žádný učitel, ředitel ani kdokoliv jiný (kromě rodičů) podle mne nesmí zakazovat dětem používání mobilních telefonů ve škole o přestávkách či obědové pauze! Proč by se tak dítě nemohlo třeba o přestávce pochlubit rodičům s jedničkou, kterou dostalo? Mobilní telefony k dnešní generaci patří tak, jako to byly dříve například kalhoty do zvonů nebo céčka, se kterými děti ve školách o přestávce „vekslovaly“.

Rozumím tomu, pokud učitel zakáže dítěti telefon používat v hodině, protože by jinak dítě nebylo soustředěné, případně by v hodině mohlo vyrušovat. Tady je to na rozhodnutí učitele a děti ho musí respektovat. I tak si ale myslím, že v řadě případů naopak může dětem být telefon (pokud má škola připojení na wifi a učitel preferuje moderní styl výuky) nápomocný při vyučování – je to přece moderní technologie, tak proč ji nevyužít třeba při slohové práci z cizího jazyka, kde si dítě bude chtít dohledat další slovíčka, nebo telefon využít skupinově (v případě, že telefon nemají všechny děti) a uspořádat soutěž, která skupina nejdříve dohledá a přečte třeba zajímavosti ze života některé historické osobnosti? Možná by tak byla pro děti výuka atraktivnější… Ale zákaz i o přestávkách a v obědové pauze? To už je přes čáru!

V neposlední řadě jsem pro nošení telefonů dětmi i z důvodu bezpečnosti. Vždy je dobré, aby měli rodiče o dětech přehled, případně naopak aby mohly děti v situaci jakéhokoliv ohrožení přivolat pomoc. Se závěrem České školní inspekce, která zákaz označuje za nepřiměřený, tak naprosto souhlasím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.