Senátor Valenta: Živnostníci, zastavme společně OSA! Přinuťme ji dodržovat zákon!

31.05.2017 12:08

Senátor Ivo Valenta vyzývá všechny živnostníky a podnikatele v České republice, aby společně pomohli zastavit Ochranný svaz autorský. Na kolektivní správce autorských děl totiž již 20. dubna 2017 dolehla novela autorského zákona, která zakazuje skokové navýšení autorských poplatků. Přitom OSA stále pokračuje ve vybírání poplatků, které pro letošní rok navýšila až o skandálních 50 procent.

Senátor Valenta: Živnostníci, zastavme společně OSA! Přinuťme ji dodržovat zákon!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„OSA nedodržuje novelu autorského zákona, pokračuje ve vybírání skokově navýšených autorských poplatků a tím jednoznačně porušuje zákon. OSA nemá ke skokovému navýšení autorských odměn potřebný souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a tak může pro letošní rok požadovat navýšení sazeb maximálně o 4,2 procent,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který dlouhodobě bojuje proti praktikám Ochranného svazu autorského. OSA totiž může bez souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) navýšit poplatky maximálně o trojnásobě souhrnné inflace za poslední tři roky (tj. 1,4 % pro období 2014 až 2016).

„Vyzývám proto všechny živnostníky a podnikatele, aby si toto nezákonné jednání Ochranného svazu autorského nenechali líbit. Je třeba se ozvat, žádat vrácení poměrné části zaplacených poplatků anebo uzavření nových smluv, které budou respektovat zákon a nebudou vyděračskou zlovůlí netransparentních kolektivních správců autorských děl,“ apeluje senátor Ivo Valenta. OSA totiž u podnikatelů vyžaduje hrazení autorských odměn např. za televize nebo ráda v restauracích, hotelích nebo prodejnách.

Senátor Ivo Valenta pro tento účel vypracoval společně se Sdružením místních samospráv, které takto obdobně pomáhá v boji proti praktikám OSA tisícům starostů v celé zemi, přehledný návod, jak postupovat při společném tlaku na OSA.

„Pokud jste už OSA zvýšené poplatky zaplatili, požádejte je písemně o vrácení. Pokud máte uzavřenou smlouvu a poplatky teprve budete platit, chtějte po OSA nový výpočet autorských poplatků, který bude respektovat nový zákon. A nenechte se vydírat, OSA bude marně hartusit soudem. Na nic takového podle nového zákona nemá právo. OSA si musí uvědomit, že nastala doby, kdy i kolektivní správci musí respektovat zákony naší země. Nenechte se odradit a dokažme, že se živnostníci a podnikatelé umí semknout a vynutit si dodržování zákona,“ dodal Valenta.

Na internetových stránkách www.ivalenta.cz pak všichni zájemci najdou podrobný návod, jak postupovat, včetně formulářů potřebných dopisů.

Jeden příklad za všechny. Podle sazebníků OSA měl majitel hospůdky v malé vesnici zaplatit v roce 2016 za jednu televizi poplatek přibližně 360 Kč. V letošním roce OSA zdražila a požaduje za tu stejnou televizi již 400 Kč. To představuje navýšení o téměř 12 %. OSA však má podle novelizovaného autorského zákona nárok jen na navýšení max. 4,2 %. To znamená, že by letošní sazba měla být max. 375 Kč. A rozdíl v penězích musí OSA hospodskému vrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.