Senátor Valenta: Žlutý „hnus“ je snad všudypřítomný

13.05.2019 12:13

Komentář na facebookovém profilu k pěstování řepky

Senátor Valenta: Žlutý „hnus“ je snad všudypřítomný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Větru ani dešti neporučíme, nicméně řadu věcí ovlivnit můžeme. Česko trápí sucho. Naši předkové si v podobných situacích uměli poradit – například si uměle vytvářeli rybníčky, remízky a různé mokřady, díky kterým jejich políčka a zahrádky tolik nestrádaly. A také vysazovali ovocné aleje a nejrůznější plodiny. Jenže dnes vysazujeme především řepku.

Žlutý „hnus“ je snad všudypřítomný. A kromě toho, že dokáže velmi potrápit alergiky a astmatiky, kteří jsou nuceni trpět (a zvěři taktéž nadvakrát neprospívá), právě řepka spotřebuje velké množství vody a živin. K tomu roste zhruba na 17 procentech zemědělské půdy, správně by to měla být přibližně polovina.

Dotační politika navíc míří na plochu, nikoliv na kvalitu jejího obhospodařování, což je velmi špatně. Souhlasím proto s autorem článku (ZDE). Je třeba stanovit priority. Já osobně jsem raději pro o něco dražší, ale kvalitní, české potraviny a produkty, včetně dobře udržované krajiny, namísto „produkčních žlutých ploch“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…