Větru ani dešti neporučíme, nicméně řadu věcí ovlivnit můžeme. Česko trápí sucho. Naši předkové si v podobných situacích uměli poradit – například si uměle vytvářeli rybníčky, remízky a různé mokřady, díky kterým jejich políčka a zahrádky tolik nestrádaly. A také vysazovali ovocné aleje a nejrůznější plodiny. Jenže dnes vysazujeme především řepku.
Žlutý „hnus“ je snad všudypřítomný. A kromě toho, že dokáže velmi potrápit alergiky a astmatiky, kteří jsou nuceni trpět (a zvěři taktéž nadvakrát neprospívá), právě řepka spotřebuje velké množství vody a živin. K tomu roste zhruba na 17 procentech zemědělské půdy, správně by to měla být přibližně polovina.
Dotační politika navíc míří na plochu, nikoliv na kvalitu jejího obhospodařování, což je velmi špatně. Souhlasím proto s autorem článku (ZDE). Je třeba stanovit priority. Já osobně jsem raději pro o něco dražší, ale kvalitní, české potraviny a produkty, včetně dobře udržované krajiny, namísto „produkčních žlutých ploch“.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV