Senátor Veleba: K pramenům Vltavy za záchranu Šumavy

24.08.2015 9:42

Den letošního 13. srpna je třeba si zapamatovat – poprvé v historii, co české kroniky sahají jsme zaznamenali událost, která se týká matky českých řek Vltavy. Její pramen na svahu Černé hory vyschl! Hlavním viníkem této události je gigantický pokus zelených vědců požehnaný i současným ministrem životního prostředí Brabcem, který předurčuje stále větší plochu lesů Šumavy k sežrání kůrovcem.

Senátor Veleba: K pramenům Vltavy za záchranu Šumavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Symbolický pramen Vltavy vytéká na úpatí Černé hory, kde se nachází prameniště a studánky, z nichž se matka našich řek a jeden ze symbolů naší státnosti, Vltava rodí. Řeka opěvovaná hudebními skladateli, básníky a spisovateli, řeka kdysi jako živitelka množství profesí a lidí. Jsem spolu se šumavskými starosty a s představiteli Plzeňského i Jihočeského kraje, na jejichž územích Šumava leží přesvědčen o tom, že na Šumavě metastázuje tragedie, kterou vědomě založili konkrétní lidé a konkrétní lidé v ní pokračují. Tím na počátku byl v roce 2007 tehdejší ministr životního prostředí Bursík, který svévolně rozhodl, že po orkánu Kyril se ponechají padlé stromy osudu. Toto zcela chybné rozhodnutí mělo za následek doslova a do písmene vznik rozsáhlých množitelských ploch kůrovce, který začal ničit do té doby unikátní zelené plíce Evropy - naši krásnou Šumavu.

Je smutnou tragédií, že i současný ministr životního prostředí Brabec v započatém díle zkázy pokračuje, názory drtivé většiny místních obyvatel ignoruje a fakticky dává přednost zcela scestným názorům současného vedení Národního parku Šumava a skupiny zelených vědců, kteří za miliardové evropské a státní dotace likvidují nejen dříve nádherné šumavské lesy, ale způsobují i katastrofální pokles hladiny podzemních vod, které šumavské lesy doposud zadržovaly. A o tom jací „odborníci“ jsou nyní ve vedení Národního parku Šumava nejlépe dokazuje citace tiskového mluvčího Jana Dvořáka ze dne 17. 8. : ....“odumřelé stromy nespotřebují tolik vody jako stromy v plné vegetaci“... Takovou hloupost by snad nevyřklo ani dítě v první třídě základní školy.

Pochod k pramenu Vltavy za záchranu Šumavy

Přes protesty velké části šumavských starostů a obyvatel ministr Brabec ponechává volné pole působnosti zeleným fanatikům a jejich projektu ponechat Šumavu svému osudu a udělat vše pro to, aby co největší plocha z celkových 68000 hektarů, které Šumava má, bylo území s režimem bez zásahových zón. To znamená nechat ji sežrat kůrovcem. Podařilo se to už u 20% vzrostlých stromů, jak jsem měl možnost se před rokem osobně přesvědčit.

Situace se od té doby nejen že nezměnila, ale dál se zhoršuje a zpráva z 13. srpna, že pramen Vltavy vyschl je jen završením prvního dějství šumavské tragedie, memento a varování, které nesmíme přejít.

Proto vyzývám všechny spoluobčany kterým není osud Šumavy lhostejný a kteří zastávají názor, že lesy mají být zelené a nikoliv uschlé, aby se v sobotu 26. září t.r. zůčastnili veřejné akce „Pochod k pramenu Vltavy za záchranu Šumavy“, kterou tímto svolávám. Shromaždiště bude na Horské Kvildě a k dokumentaci stavu zničených šumavských lesů i v okolí pramene Vltavy proběhne autentická videokonference Šumava – Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…