Senátor Veleba: Veřejnoprávní manipulátoři a neználkové

16.02.2016 10:05

Velmi často se na mě obracejí občané se stížnostmi na veřejnoprávní televizi. Včera jsem obdržel upozornění na manipulaci úrovně žáka páté třídy v pořadu Horizont na ČT 24.

Senátor Veleba: Veřejnoprávní manipulátoři a neználkové
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Moderátor zde k NATO uvedl, že "„Původně tahle aliance vznikla, aby čelila armádám Varšavské smlouvy. Teď má NATO bojovat proti pašerákům lidí“.

Když pominu fakt, že NATO nikdy Varšavské smlouvě nečelilo, ale že se podílelo třeba na bombardování, prý „humanitárním“, Srbska, pak ale nemohu přejít, pro neznalé odborníky ČT zřejmě drobnost, že NATO bylo založeno dříve. Bylo to v roce 1949, kdežto Varšavská smlouva o šest let později! A zatímco Varšavská smlouva byla v únoru 1991 rozpuštěna, tak NATO se postupně rozšířilo o nově přistoupené země EU. Souhlasím tedy s divákem a myslím, že je naprosto neslýchané, aby médium veřejné služby, které má ze zákona povinnost kromě jiného vzdělávat společnost, uvádělo zcestná a nepravdivá historická fakta.

I kdyby se jednalo o pouhé popletení, svědčí to o naprosté neprofesionalitě, když uvážíme, že kromě moderátora tato informace prošla přes editora a následně celý režisérský tým, který pořad natáčel. Je proto smutné, když se takové dezinformace dostanou do éteru, kde se jim může vysmát kterýkoli školák se základní znalostí historie.

Česká televize by proto měla uvést informace na pravou míru a zároveň přijmout opatření, aby k dalším excesům nedocházelo. To hlavní opatření je ale jednoduché – vrátit se k duchu a pravidlům veřejnoprávní televize a přestat nadřazovat politiku nad fakty a objektivitou. Zatím současná ČT připomíná protipól „zelenkovské“ režimní Československé televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.