Senátor Veleba: Začnu tím, že dolní sněmovna přestala plnit svoji zákonodárnou funkci

16.03.2016 11:27

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Senátor Veleba: Začnu tím, že dolní sněmovna přestala plnit svoji zákonodárnou funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Vážený pane předsedo Senátu, vážený pane místopředsedo vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Mám stručný příspěvek a začnu tím, že dolní sněmovna přestala plnit svoji zákonodárnou funkci. Tím dochází k tomu, že u exponovaných zákonů, což je tento případ, se v dolní sněmovně neřeší jejich obsah a kvalita, ale jednání se mění v čistě politický souboj, kdo z koho. Při tomto souboji se používají nečisté metody, urážky a desítky hodin jalového, promiňte, žvanění, sloužícího k zablokování projednávaného zákona. Místo toho, aby se diskutovalo věcně, a tím sem do horní komory Parlamentu ČR přišel kvalitní a úplný zákon.

Výsledek je, že do Senátu je doručen zákon, který není komplexní, resp. postihuje gró problematiky, ale ponechává stranou některé další důležité aspekty spektra subjektů, které jsou zákonem dotčeny.

Za tohoto stavu je můj názor, že není naší úlohou na sebe brát roli arbitra a vracet takovéto zákony přímo, nebo nepřímo – přijetím pozměňovacích návrhů, které by v tomto případě tohoto zákona znamenaly jeho potopení.

Než dojdu k závěrečnému svému názoru, tak tady uvedu, jako včera na našem výboru, jednu minihistorku, která se mi osobně stala loni v hotelu Continental v Brně.

Měl jsem tam nějakou tiskovou konferenci, když jsem odcházel, tak za mnou přišel tehdejší ředitel, myslím, že ke konci roku tam byla udělaná změna, ten, co tam byl, byl dlouholetý ředitel, šel do důchodu, a zeptal se mě, jaký mám názor na tento zákon a jak budu hlasovat v Senátu. Já jsem se ho zeptal, proč se ptá. On mi řekl, že hotel Continental prostě pracuje tak, jak pracuje. Pracuje s čistou ekonomikou, je tam vyloučena jakákoliv šedá ekonomika. A že má jednu filiálku v Jihlavě na náměstí – a vedle toho je další restaurace a ta jejich restaurace, toho hotelu Continental v Jihlavě, při obědech je poloprázdná a ta vedle je plná. Důvod je ten, že ta jejich čistá ekonomika, s kterou Continental zkrátka pracuje.

Takže já osobně doporučuje tento zákon schválit a potom v druhém kroku formou novely, až se zklidní politické vášně, v ovzduší zklidnění finalizovat tak, aby byly zahrnuty oprávněné požadavky některých subjektů, které všichni máme ve svých počítačích. Já taky.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…