Senátor Vilímec: Termín veřejné prostředky dosud nebyl jednoznačně vymezen

10.08.2022 21:31

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k návrhu novely zákona o svobodném přístupu k informacím

Senátor Vilímec: Termín veřejné prostředky dosud nebyl jednoznačně vymezen
Foto: ODS
Popisek: Vladislav Vilímec

Vážený pane místopředsedo vlády, vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové,

někdy dochází ke zvláštní shodě náhod a okolností. My jsme dnes za účasti pana ministra financí debatovali, pan ministr vnitra tu není, debatovali o senátním tisku, který se týkal uplatňování mezinárodních sankcí. Ten senátní tisk poprvé vymezil obsah termínu "veřejné prostředky". Mluvili jsme o rizicích a v souvislostech tohoto termínu, protože to je termín, který se používá v politickém žargonu, možná někde v médiích, ale dosud nebyl nikdy v zákoně jednoznačně vymezen.

Já na to musím upozornit v souvislosti s § 8c, protože ten si opět hraje s termínem "veřejné prostředky", na dvou místech. Asi rozumíme tomu, že se jedná v dané souvislosti o peněžní nebo finanční prostředky a jiná nepeněžitá plnění, na které vznikl nárok tzv. veřejnému funkcionáři nebo poradci prezidenta republiky a dalším lidem, kteří jimi jsou.

Já jsem připravil sice na poslední chvíli pozměňovací návrh, který vyjímá to slovo "veřejné prostředky" a nahrazuje to termíny, které jsou platné a které odpovídají přesně tomu, o čem tento zákon je. Vím všechny souvislosti, i časové, a hrozící pokuty, pokud návrh zákona vrátíme. A také vím, že i můj pozměňovací návrh je udělán narychlo a že možná není úplně precizně zapracován, ale já bych chtěl planu ministrovi vzkázat, aby se snažil apelovat na své úředníky ministerstva vnitra stejně tak jako pan ministr financí na úředníky ministerstva financí, aby se nepoužíval termín "veřejné prostředky", pokud ten termín není v zákoně vymezen.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Nicméně shodou okolností dnes s velkou podporou pana ministra financí jsme schvalovali v tom bodě mezinárodních sankcí doprovodné usnesení, kde jasně píšeme, že vymezení obsahu "veřejné prostředky", jak je to vymezeno v zákoně, je použitelné pouze a výhradně u zákona o mezinárodních sankcích.

Možná jsem pana ministra překvapil, ale pan ministr byl léta starostou města Kolín, takže asi dovede vnímat souvislosti s veřejnými prostředky a nechci rozevírat debatu, jestli mezi veřejné prostředky patří prostředky obcí, krajů a jiných, protože debata svádí k domněnce, že i NKÚ může kontrolovat veřejné prostředky obcí, krajů i státu.

Uvidíme, jestli návrh projde, jestli bude schválen, nebo půjde do podrobné rozpravy. Přiznám se, že se rozhodnu, jestli pro ruku dám, nebo ne, ale beru to jako skutečně vážné téma. Nepovažuji to za okrajovou záležitost. Je to téma, které se dennodenně diskutuje na půdě Svazu měst a obcí, jestli existuje nějaké použitelné zákonné vymezení slova "veřejné prostředky" evokující možnosti kontroly NKÚ, nebo neexistuje. Já bych skutečně požádal pana ministra v situaci, kdy tomu tak není, aby bedlivě dbal i na své úředníky, aby nepoužívali v žádných dokumentech ani v návrzích zákonů termíny, které nejsou v platné legislativě vymezeny.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.