Senátor Vosecký: Mírná tolerance alkoholu u cyklistů není zákon pro alkoholiky, nýbrž pro slušné lidi

19.11.2018 10:21

Senát minulý týden schválil mírnou toleranci alkoholu u cyklistů, rozhodne Poslanecká sněmovna.

Senátor Vosecký: Mírná tolerance alkoholu u cyklistů není zákon pro alkoholiky, nýbrž pro slušné lidi
Foto: red
Popisek: Jiří Vosecký, senátor za SLK

Výraznou převahou hlasů poslali senátoři k projednání poslancům návrh zákona, který za určitých předpokladů toleruje u cyklistů 0,5 promile alkoholu v krvi. Po dvou letech debat tak svítá českým milovníkům cyklistiky naděje, že si budou moct dát na výletě pivo či víno. Zároveň se přiblížíme západním zemím.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích senátorů Ivo Valenty, Jana Horníka, Jiřího Voseckého a dalších senátorů navrhuje, aby cyklisté nebyli pokutováni za jízdu pod mírným vlivem alkoholu. Konkrétně by jim mělo být tolerováno 0,5 promile alkoholu v krvi, což odpovídá zhruba dvěma desetistupňovým pivům nebo skleničce vína. Cyklista přitom musí jet na kole sám (nesmí vést dítě, a to ani ve vozíku za kolem) a musí se pohybovat výhradně po cyklostezkách, účelových místních komunikacích nebo nanejvýš silnicích 3. třídy. Návrh zároveň počítá s maximální pokutou do výše 500 korun, namísto stávajícího rozmezí 2 500 až 20 000 korun. Návrh na své schůzi 15. listopadu 2018 podpořila většina přítomných senátorů (63 z 66 přítomných). Senátora Jiřího Voseckého teď čeká obhajoba novely v Poslanecké sněmovně.

„Výsledkem jsem potěšen. Je ovšem třeba připomenout, že se nejedná o zákon pro alkoholiky, nýbrž pro slušné lidi – cyklisty, aby nemohli být šikanováni policisty, když si dají jedno pivo. Protože někde se toto skutečně dělo,“ říká senátor Jiří Vosecký (SLK).

Tolerovaný limit 0,5 promile například úspěšně funguje v sousedním Německu; v Rakousku či Polsku je ještě vyšší. „Když jedete od nás z Krompachu na Oybin a tam si dáte pivo, nepácháte žádný trestný čin. Ale jakmile přijedete z Německa zpět do Čech, už máte problém. Takže i v rámci podpory cestovního ruchu a příhraniční spolupráce je zapotřebí v rámci sjednocování Evropy harmonizovat základní právní předpisy. A posouvat bychom se měli rozhodně na západ,“ dodává Vosecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.