Senátor Vystrčil: Senát vyzývá k vyloučení Ruské federace z mezinárodních organizací

25.02.2022 22:02

Projev na 22. schůzi Senátu České republiky 25. února 2022 k usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

Senátor Vystrčil: Senát vyzývá k vyloučení Ruské federace z mezinárodních organizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, senátorky, senátoři, já se hlásím do rozpravy z toho důvodu, abych jednak stáhl svůj návrh na usnesení, který jsem přednesl na začátku této schůze, a zároveň načetl nový návrh na usnesení, který máte všichni před sebou. S tím, že on je z části podobný tomu, který jsem právě stáhl, ale částečně je nový, tak aby nedošlo k žádné mýlce, tak ten původní stahuji. A načtu celý nový s tím, že vy ho máte před sebou nyní k dispozici. Bude v té mé četbě jedna malá oprava, tak já na ni potom, až se k ní dostanu, ještě upozorním. To znamená, navrhuji, abychom přijali usnesení, které zní:

„I. Senát Parlamentu České republiky konstatuje, že Ukrajina je suverénní, demokratická, svobodná země, o jejíž budoucnosti mají plné právo rozhodnout její občané. Integrita II. jejího území, nenarušitelnost hranic a právo na sebeurčení ukrajinského lidu nesmějí být porušovány.

III. Senát Parlamentu České republiky důrazně odsuzuje útok Ruské federace na Ukrajinu, kterým hrubě porušila základní normy mezinárodního práva a mezinárodně platné závazky včetně Charty OSN. A rovněž důrazně odsuzuje zapojení Běloruska do této agrese proti Ukrajině. A vyzývá jej, aby se takového jednání zdrželo a dodržovalo své mezinárodní závazky.

Senát Parlamentu České republiky zdůrazňuje, že Ukrajina má plné právo na volbu svého vnitřního ústavního společenského a politického uspořádání, svého zahraničněpolitického směřování a své účasti v mezinárodních organizacích, včetně organizací politickobezpečnostních.

IV. Senát Parlamentu České republiky vyzývá k vyloučení Ruské federace a Běloruska ze mezinárodních organizací, zejména z Rady Evropy. Vyzývá Mezinárodní společenství k okamžitému přijetí nejtvrdších sankčních opatření. Vyzývá země EU k jednotnému postoji,“ a teď změna, „při vyloučení Ruské federace.“ Místo „k“ je tam „při“.

„Při vyloučení Ruské federace z platebního systému SWIFT a dalších alternativních platforem. Vyzývá Mezinárodní trestní soud, aby se nadáme zabýval situací na Ukrajině s ohledem na možné páchání zločinů v jeho jurisdikci, za něž nese odpovědnost prezident Ruské federace a další představitelé Ruské federace a Běloruska. Vyzývá ke zvýšení odolnosti demokratických zemí včetně posílení obranyschopností zemí střední a východní Evropy. Vyzývá k uznání Ukrajiny jako kandidátské z Evropské unie v případě, že o to legitimní vláda Ukrajiny požádá.

V. Senát Parlamentu České republiky oceňuje a podporuje kroky vlády České republiky vedoucí k podpoře Ukrajiny v oblasti vojenské, finanční i humanitární. A zároveň vyzývá k zesílení této podpory. A oceňuje a podporuje kroky vlády České republiky při ochraně kyberprostoru, infrastruktury a informačního prostoru České republiky před dezinformačními a kybernetickými útoky ze strany Ruské federace.

VI. Senát Parlamentu České republiky vyjadřuje vůli v případě potřeby urychleně projednávat zákony předložené vládou, směřující k podpoře Ukrajiny a jejích občanů.

VII. Senát Parlamentu České republiky pověřuje předsedu Senátu, aby o tomto usnesení informoval předsedu vlády České republiky.“

Tolik návrh na usnesení. Děkuji všem, kteří přispěli k změně toho usnesení. Za sebe k tomu dodávám, že jsem přesvědčen, že to bylo ve všech případech ke zlepšení jeho konkrétnosti a kvality.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL