Senátor Vystrčil: Senát vyzývá k vyloučení Ruské federace z mezinárodních organizací

25.02.2022 22:02

Projev na 22. schůzi Senátu České republiky 25. února 2022 k usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

Senátor Vystrčil: Senát vyzývá k vyloučení Ruské federace z mezinárodních organizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, senátorky, senátoři, já se hlásím do rozpravy z toho důvodu, abych jednak stáhl svůj návrh na usnesení, který jsem přednesl na začátku této schůze, a zároveň načetl nový návrh na usnesení, který máte všichni před sebou. S tím, že on je z části podobný tomu, který jsem právě stáhl, ale částečně je nový, tak aby nedošlo k žádné mýlce, tak ten původní stahuji. A načtu celý nový s tím, že vy ho máte před sebou nyní k dispozici. Bude v té mé četbě jedna malá oprava, tak já na ni potom, až se k ní dostanu, ještě upozorním. To znamená, navrhuji, abychom přijali usnesení, které zní:

„I. Senát Parlamentu České republiky konstatuje, že Ukrajina je suverénní, demokratická, svobodná země, o jejíž budoucnosti mají plné právo rozhodnout její občané. Integrita II. jejího území, nenarušitelnost hranic a právo na sebeurčení ukrajinského lidu nesmějí být porušovány.

III. Senát Parlamentu České republiky důrazně odsuzuje útok Ruské federace na Ukrajinu, kterým hrubě porušila základní normy mezinárodního práva a mezinárodně platné závazky včetně Charty OSN. A rovněž důrazně odsuzuje zapojení Běloruska do této agrese proti Ukrajině. A vyzývá jej, aby se takového jednání zdrželo a dodržovalo své mezinárodní závazky.

Senát Parlamentu České republiky zdůrazňuje, že Ukrajina má plné právo na volbu svého vnitřního ústavního společenského a politického uspořádání, svého zahraničněpolitického směřování a své účasti v mezinárodních organizacích, včetně organizací politickobezpečnostních.

IV. Senát Parlamentu České republiky vyzývá k vyloučení Ruské federace a Běloruska ze mezinárodních organizací, zejména z Rady Evropy. Vyzývá Mezinárodní společenství k okamžitému přijetí nejtvrdších sankčních opatření. Vyzývá země EU k jednotnému postoji,“ a teď změna, „při vyloučení Ruské federace.“ Místo „k“ je tam „při“.

„Při vyloučení Ruské federace z platebního systému SWIFT a dalších alternativních platforem. Vyzývá Mezinárodní trestní soud, aby se nadáme zabýval situací na Ukrajině s ohledem na možné páchání zločinů v jeho jurisdikci, za něž nese odpovědnost prezident Ruské federace a další představitelé Ruské federace a Běloruska. Vyzývá ke zvýšení odolnosti demokratických zemí včetně posílení obranyschopností zemí střední a východní Evropy. Vyzývá k uznání Ukrajiny jako kandidátské z Evropské unie v případě, že o to legitimní vláda Ukrajiny požádá.

V. Senát Parlamentu České republiky oceňuje a podporuje kroky vlády České republiky vedoucí k podpoře Ukrajiny v oblasti vojenské, finanční i humanitární. A zároveň vyzývá k zesílení této podpory. A oceňuje a podporuje kroky vlády České republiky při ochraně kyberprostoru, infrastruktury a informačního prostoru České republiky před dezinformačními a kybernetickými útoky ze strany Ruské federace.

VI. Senát Parlamentu České republiky vyjadřuje vůli v případě potřeby urychleně projednávat zákony předložené vládou, směřující k podpoře Ukrajiny a jejích občanů.

VII. Senát Parlamentu České republiky pověřuje předsedu Senátu, aby o tomto usnesení informoval předsedu vlády České republiky.“

Tolik návrh na usnesení. Děkuji všem, kteří přispěli k změně toho usnesení. Za sebe k tomu dodávám, že jsem přesvědčen, že to bylo ve všech případech ke zlepšení jeho konkrétnosti a kvality.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

16:21 Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě