Senátoři KDU-ČSL jsou proti neuváženému slučování odborných škol

27.02.2014 11:08

Klub pro obnovu demokracie – KDU-ČSL a nezávislí uskutečnil ve dnech 23.-25. února výjezdní zasedání do senátního obvodu č. 12 (Písecko, Strakonicko, Vimpersko).

Senátoři KDU-ČSL jsou proti neuváženému slučování odborných škol
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Nabitý program výjezdního zasedání senátorského klubu byl završen setkáním se zástupci odborných středních škol a dalších na školství navázaných subjektů, kde byl hlavním tématem záměr Jihočeského kraje vytvořit nový subjekt Krajské školní hospodářství. S takovým rozhodnutím krajských zastupitelů však senátoři a odborníci ze školské praxe nesouhlasí.

„Pohnutky, které vedou náš senátní klub k tomuto stanovisku, vycházejí z vlastních zkušenosti na úrovni minimálně tří krajů ČR, kde naši senátoři pracují v odborných komisích,“ říká předseda klubu senátor Petr Šilar. „Všude kde se zrušil školní statek, nebo proběhly neuvážené organizační změny, tam na to doplatilo vždy školní zařízení a jeho žáci. Často to vedlo až ke zrušení zemědělských škol,“ uzavírá Petr Šilar.
 
Do Krajského školního hospodářství má být včleněno Školní polesí Vimperk, Školní polesí Hůrky, Školní statek Dobešice, Školní statek Měšice a Školní rybářství Protivín. Senátoři shodně konstatovali, že se jedná o velmi riskantní záměr, který může značně negativně ovlivnit praktickou výuku na odborných školách se zaměřením na lesnictví, zemědělství a rybářství. Přislíbili, že o této nestandardní situaci budou informovat příslušné rezortní ministry – ministra školství a ministra zemědělství. Zastupitelstvo Jihočeského kraje ale projednává vytvoření Krajského školního hospodářství již ve čtvrtek 27. února.
 
Vzhledem k rozlehlosti senátního obvodu č. 12 a časovému omezení akce nebylo samozřejmě možné navštívit všechna důležitá a klíčová místa, a aktivity senátorů se proto soustředily do několika předem vytipovaných míst - do Mačkova, Strakonic, Blatné, Sedlice a Písku.
 
Seznamování se s problematikou jednotlivých regionů je důležitým prvkem práce senátorů, získávají při nich podněty a navazují užitečné kontakty. Výjezdní zasedání podnikají jak senátorské kluby, tak jednotlivé výbory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…