Senátoři ODS pomohli odvrátit nebezpečí, že obce budou nuceny porušovat zákon

18.12.2014 22:21

Senát dnes zabránil tomu, aby naprostá většina obcí od nového roku nevědomky porušovala připravovaný zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů obcí a krajů.

Senátoři ODS pomohli odvrátit nebezpečí, že obce budou nuceny porušovat zákon
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Ten totiž požadoval, aby obce zveřejňovaly všechny dotační programy 30 dní před lhůtou podání žádosti. A to s nesmyslnou platností už od 1. 1. 2015. Přitom většina obcí už má programy schválené a připravené a spoléhá se na to, že z nich bude financovat například sociální služby, podporu venkova nebo pomáhat při posílení bezpečnosti.

„Pokud má zákon platit od 1. 1.2015, pak obce a kraje podmínky nesplnily a už splnit nestihnou. Je naprosto absurdní chtít, aby tento zákon platil od začátku roku. Proto jsme za výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí navrhli odložení účinnosti zákona od 1. 7.2015. Obce tak budou mít dostatek času se na poměrně zásadní změnu připravit a nevystavíme je situaci, kde zcela nechtěně budou porušovat zákon,“ komentoval dnešní jednání Senátu předseda výboru a senátor za ODS Miloš Vystrčil.

V rámci návrhu zákona o rozpočtových pravidlech byl přijat také další pozměňující návrh místopředsedy ODS a senátora Miloše Vystrčila. Ten se ohradil proti možnosti poskytovatele nevyplatit dotaci pouze na základě své vlastní „domněnky“ a bez jakékoli povinnosti zamítnutí zdůvodnit.

„Rozhodnutí o neudělení dotace nebo o jejím pozastavení musí být řádně zdůvodněno. Přednesený návrh umožňoval poskytovateli vydat rozhodnutí na základě jakési domněnky, a to je v případě udělování dotací zcela nepřijatelné. Proto jsem předložil nový návrh, který spočívá v tom, aby byl poskytovatel dotace vždy povinen své rozhodnutí zdůvodnit a aby nestačilo jen to, že se nějaký úředník domnívá,“ vysvětluje postup Miloš Vystrčil. 

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.