Senátoři STAN: Obecní politici mají právo vědět, kdo si prohlíží jejich citlivé údaje

18.07.2018 12:17

Nová pravidla zákona o střetu zájmů napadla skupina senátorů u Ústavního soudu. Za neústavní pokládají zejména ustanovení, podle nichž nadále citlivé soukromé údaje budou anonymně veřejně dostupné na portálu ministerstva spravedlnosti a dále napadají povinnost neuvolněných komunálních politiků podávat veškerá oznámení stejně jako tzv. uvolnění funkcionáři obcí a měst.

Senátoři STAN: Obecní politici mají právo vědět, kdo si prohlíží jejich citlivé údaje
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Senát byl u střetu zájmů přehlasován poslanci a logicky jej proto napadáme pro neústavnost před Ústavním soudem. Zákon byl šit horkou jehlou, je nekoncepční a odrazuje občany od účasti v komunální politice. Zatímco Andrej Babiš si svůj majetek schoval do svěřenského fondu a má takříkajíc vyřešeno, desítky tisíc slušných občanů jsou podrobováni byrokratickým pravidlům, zákon je nutí majetkově se obnažit před svými sousedy a mnozí kvůli tomu už nechtějí znovu do obecních zastupitelstev vůbec kandidovat,“ uvádí místopředseda Senátu Jiří Šesták (STAN).

„Problémem schváleného zákona je, že komunální politici musí i po schválení poslanecké verze nadále strpět zveřejňování svých oznámení o příjmech nebo držení cenných papírů. I komunální politici mají právo na ochranu svého soukromí a mají právo vědět, kdo má přístup k jejich citlivým osobním údajům. Požadavek, aby neuvolnění členové obecních rad poskytovali stejné množství údajů jako uvolnění, je zcela neproporční, zvláště když zvážíme, že za svou funkci neuvolnění pobírají zanedbatelnou odměnu,“ shrnuje konkrétní výhrady skupiny senátorů senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Senátory u Ústavního soudu zastupuje jakožto advokát předseda Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které schválenou novelu výrazně kritizovalo v době jejího přijímání, Stanislav Polčák (STAN). „Každý má právo na ochranu svého soukromí, i komunální politik. Pokud se objeví pochybnosti, že majetek konkrétního politika nesedí, mají mít státní orgány dostupné údaje k dispozici. Anonymní prohlížení podaných oznámení a umožnění shromažďování těchto údajů komukoli ze státního registru však porušuje dle nás hned několik ústavních norem,“ uvádí advokát a předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

SMS ČR dnes zároveň vyzvalo všechny současné komunální politiky či občany, kteří by jinak hodlali kandidovat do obecních (městských) zastupitelstev, ale veřejné obnažování svých majetkových poměrů je od podání kandidátky odrazuje, aby v zájmu dobrého rozvoje svých obcí a měst kandidátky do konce července podali, neboť pevně věří, že napadená ustanovení zákona Ústavní soud zruší. „Další možnost znovu kandidovat bude až za čtyři roky a my nechceme přijít o ty úspěšné a schopné, kteří si cení hodnoty svého soukromí. SMS ČR udělalo vše, co bylo v našich silách a snad brzký zásah Ústavního soudu vrátí rozum do pravidel o střetu zájmů,“ uzavřel předseda SMS ČR Stanislav Polčák s tím, že napadené části zákona porušují proporcionalitu mezi zájmem o transparentnost volených představitelů obcí a měst a legitimním zájmem na ochranu jejich soukromí, což nyní bude muset přezkoumat Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.