Senátoři: Tendenční reportáž je útokem na uznávanou vědkyni Evu Sykovou. Česká televize by se měla omluvit

13.01.2016 15:11

Česká televize se pokusila vylíčit v pořadu Reportéři ČT dne 9. 11. 2015 profesní selhání senátorky prof. MUDr. Evy Sykové, DrSc., přední české odbornice na kmenové buňky a mezinárodně uznávané vědkyně. S takovou interpretací nesouhlasíme a reportáž považujeme za hrubě tendenční, uvádí ve svém dnešním prohlášení senátorský klub SPO, KSČM a Severočeši.cz, který zastupují senátoři Jan Veleba a Jaroslav Doubrava.

Senátoři: Tendenční reportáž je útokem na uznávanou vědkyni Evu Sykovou. Česká televize by se měla omluvit
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Z dostupných materiálů je patrné, že k žádnému profesnímu selhání ze strany paní profesorky nedošlo.„Nejlepším, nejsilnějším a nejhmatatelnějším důkazem jsou stanoviska jejích pacientů. Ta jsou jasná,“ podotýká předseda senátorského klubu Jan Veleba.

Částečné hrazení nákladů experimentální léčby pomocí kmenových buněk pacienty s ALS, mimo probíhající klinickou studii, bylo jedinou legální možností, jak těmto těžce nemocným tuto terapii zpřístupnit, a proto ji považujeme za správnou a vhodnou.

„Pokus označit tuto snahu za neetickou a protiprávní, který učinila Česká televize, je holý nesmysl a je třeba se proti němu zásadně ohradit. Česká televize by se měla paní profesorce Sykové omluvit a poskytnut jí mediální prostor k uvedení případu na pravou míru.,“ říká místopředseda klubu, senátor Jaroslav Doubrava.

Klub zastává stanovisko, že Ministerstvo zdravotnictví ČR by mělo situaci bez odkladu řešit, a to tak, že schválí pro pacienty s ALS specifický léčebný program. Tím jim zprostředkuje experimentální léčbu kmenovými buňkami, dojede k osvobození od jakékoliv platby a tedy odpadne nutnost absolvovat podobnou léčbu za vysoké náklady v zahraničí.

„Kampaň proti profesorce Sykové považujeme za naprosto neopodstatněnou. Upřímnou snahu paní profesorky pomoci trpícím pacientům nelze označovat, jako tomu bylo ve zmíněné reportáži, za „obchodování s nadějí“,“ doplňuje senátor Doubrava.

Klub zároveň zdůrazňuje, že není možné opomíjet fakta. Mimo jiné i to, že senátorka Syková objektivně informovala pacienty, kteří ji sami kontaktovali, o probíhající experimentální klinické studii, ale i o výjimce umožňující podat léčbu mimo studii, pokud pacient nemůže být do studie pro nesplnění zařazovacích kritérií zařazen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…