Senátoři premiérovi: Zaujměte zásadní postoj k projevům zloby a záště

07.07.2015 4:31

Dvanáct senátorů napříč kluby vyzvalo dnes premiéra Sobotku obraně demokratických hodnot České republiky v souvislosti se středeční kauzou demonstrace proti imigrantům za užití šibenic jako symbolu výstrahy.

Senátoři premiérovi: Zaujměte zásadní postoj k projevům zloby a záště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vážený pane premiére,

my, členové horní komory Parlamentu České republiky, se na Vás a na celou českou vládu obracíme kvůli demonstraci, která se uskutečnila 1. července na Václavském náměstí v Praze. Tato demonstrace byla zaměřena proti pomoci a přijímání imigrantů na území České republiky.

Jakkoli je situace kolem imigrační vlny z Afriky a Blízkého východu složitá a každé řešení musí vyžadovat jak humanistický přístup, tak i respektování bezpečnosti naší země, je naprosto nepřípustné, aby této situace bylo zneužíváno k rozdmýchávání rasové, národní a náboženské nesnášenlivosti. Je naprosto nepřípustné, aby občanům České republiky bylo vyhrožováno smrtí v případě, že nebudou konat podle islamofobních nálad, jak se to stalo na uvedené demonstraci. Někteří její účastníci dokonce nesli makety šibenic pro ty své spoluobčany, kteří by souhlasili s přijímáním imigrantů.

Je velmi znepokojivé, že přítomní příslušníci Policie České republiky nerozpoznali otevřenou agresivitu demonstrujících a porušování Základní listiny lidských práv a svobod a nekonali v zájmu demokratického zřízení České republiky. Podstatou tohoto zřízení je respekt k názoru druhých, zaručení svobody vyjadřování, tolerance a slušnost. A to v zájmu demokracie.

Naopak demokratický řád hyne, dá-li se prostor zlobě, hlouposti a netoleranci. Vyhrožováním smrtí, navíc veřejné a před očima policie, je překročena hranice, která dělí demokracii od anarchie a vede k tragickým koncům. Místo řešení složité mezinárodní situace v oblasti imigrace může naše společnost dojít k násilí, jež bude zfanatizovaný dav vykonávat na svých vlastních spoluobčanech.

S vědomím odpovědnosti a povinnosti bránit projevům extremismu v jakékoli formě Vás, pane premiére, a Vaši vládu žádáme o zásadní postoj k podobným projevům zloby a záště a vyzýváme Vás k obraně demokratických hodnot naší republiky. Jako senátoři Parlamentu České republiky jsme připraveni Vás v této věci podporovat.

Vážený pane premiére, případná naše opatrnost či dokonce strach není v této věci na místě.

Jiří Šesták, Václav Láska, Zdeněk Papoušek, Petr Bratský, Jiří Vosecký, Jitka Seitlová, Jan Horník, Zdeněk Brož, Václav Hampl, Zbyněk Linhart, Leopold Sulovský, Luděk Jeništa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce