Senátorka Chalánková: Domnívám se, že ta obava byla ryze spekulativní

10.08.2022 21:07

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k návrhu novely zákona o svobodném přístupu k informacím

Senátorka Chalánková: Domnívám se, že ta obava byla ryze spekulativní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Vážený pane ministře, vážená paní předsedající, vážené dámy a vážení pánové,

na stole máte dva pozměňovací návrhy, které krátce okomentuji, ale pak se k nim vyjádřím trošku jinak.

Jeden pozměňovací návrh se týká vlastní materie tisku 284, kde je doplněna věta v § 1. Účelem tohoto zákona je zejména kontrola výkonu státní správy a samosprávy veřejností. A především § 8d, nestanoví-li tento zákon jinak, povinný subjekt neposkytne informace umožňující identifikovat osobu, která vůči povinnému subjektu učinila podání a která není povinnou osobou.

Je pravdou, že tento pozměňovací návrh je psaný poměrně narychlo a že ještě zaslouží dopracovat, takže já ho zatím navrhuji spíše jako téma i panu ministrovi v rámci aplikační praxe. Pokud se ukáže, že je potřeba se tomuto více věnovat, tak je to téma, které předávám. A v tuto chvíli bych nezasahovala do tisku, který máme.

Možná větší zajímavost je druhý pozměňovací návrh, aspoň pro mě, protože podnět přišel zvenku, z veřejnosti. Ale týká se zákona o zdravotních službách. Já rozumím tomu, že to není zákon, který zrovna máme před sebou a který novelizujeme, nicméně v roce 2019 došlo poslaneckým návrhem ke zrušení v § 73 zákona o zdravotních službách, odstavce 7. Tisk byl v § 7, text zněl: "Statistický ústav," míněno Ústav pro zdravotnické informace a statistiku, "poskytne na základě žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím," to znamená souvislost s tímto projednávaným zákonem tady je, "pokud se jedná o údaje v Národním zdravotnickém informačním systému, pouze informace o struktuře dat."

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Toto vzniklo přílepkem s účinností od dubna 2019. A tento poslanecký pozměňovací návrh tehdejšího pana poslance Běhounka byl odůvodněn takto: "Export vybraných parametrů vedených v epidemiologických registrech nadto může vést k zavádějícím informacím o zdravotním stavu, vyvolávat u laického občana zbytečné obavy." Možná jsme se kupodivu potom s různými obavami v rámci covidové epidemie setkávali. Je otázka, jakým způsobem jsou statistická data vyhodnocována, analyzována a jakým způsobem jsou potom prezentována veřejnosti.

K tomu lze říci, že se domnívám, že ta obava byla ryze spekulativní. Nakonec ani neeliminovala účinně původní záměr před špatnou interpretací a přesně stejný argument lze uplatnit na jakoukoli jinou oblast. Například na ekonomiku, na jiné oblasti. Důsledkem je tedy znemožnění veřejné kontroly zdravotnictví a souvisejících makroekonomických a epidemiologických kroků. A informace z registru Národního zdravotnického informačního systému jsou nenahraditelné. To, co můžeme získávat z jednotlivých pojišťoven, neobsahuje úplně všechny informace, které by mohly pro analýzy a správnou interpretaci různých odborných společností nebo veřejnosti být přínosné.

Já i tento pozměňovací návrh vnímám, že samozřejmě je sice možný, ale přeci jen je to zákon o zdravotních službách, i když nějakým způsobem souvisí s materií, kterou dnes probíráme, takže i toto beru jako informaci, která by mohla nějakým způsobem být možná k dispozici jak pro pana ministra, tak eventuálně pro vládu a pana ministra zdravotnictví.

Tak jen pro upřesnění pro vás, kolegové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…