Senátorka Chalánková: Náš návrh nejde proti digitalizaci a pokroku

10.08.2022 23:02

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k zákonu o evidenci skutečných majitelů

Senátorka Chalánková: Náš návrh nejde proti digitalizaci a pokroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych krátce představila návrh novely Listiny základních práv a svobod, který jsem společně s 16 z vás, zatím 16, nevím, jestli je možné se ještě připojit, protože zájem o další připojení podpisu tady ještě zazněl, předložila. Snad vám tedy nebude vadit, nebudu-li mluvit o svém, ale o našem senátním návrhu.

Jeho obsah je jednoduchý, nový článek 45 listiny garantuje všem právo, právo – zdůrazňuji, na platby v hotovosti. K tomuto návrhu mám tři poznámky.

Poznámka první. Nejen respektuji, ale plně souhlasím s tím, že základním kamenem českého právního řádu, kterým Listina základních práv a svobod nepochybně je, má být maximálně stabilní, stručný, nemá zabíhat do detailu, má být měněn, nebo nemá být měněn, pokud možno vůbec, doplňován jen s největší rozvahou. Jakmile je nějaké právo zmíněno v listině, nabývá na váze. Náš návrh reaguje na technologický vývoj, nejde o žádné nové právo, na které se v době listiny nebo vzniku listiny zapomnělo, nebo dokonce chtělo zapomenout. Jde o samozřejmost až takovou, že si v době vzniku listiny nikdo nedokázal představit, že by platby kartou mohly jednou zcela vytlačit hotovostní platby. Dnes je tato hrozba reálná, proto přicházíme s tímto návrhem.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Poznámka druhá. Náš návrh nejde proti digitalizaci a vůbec pokroku. Dokonce si umím představit, že bychom do listiny napsali právo občanů na digitální kontakt s úřady. Ale ať už jde obecně o digitální komunikaci nebo speciálně o digitální či bezhotovostní platby, vždy musí jít o právo, a toto právo se nesmí zvrhnout v povinnost. To by se mohlo snadno stát. Za čas může někdo přijít s povinnými bezhotovostními platbami. Náš návrh tomu staví hráz už v předstihu, je jasným znamením, že takovou cestou se ubírat nechceme, doufám, ani nebudeme.

Poznámka třetí. Náš návrh na právo platit hotově není žádným sociálním právem, reaguji na některé připomínky z legislativy. Není to žádná úlitba lidem, kteří si nemohou dovolit počítač či mobil, nebo s nimi neumějí zacházet nebo jim banka neotevře účet. Ano, i oni toho práva mohou využít, ale primárně jde o svobodu volby. Toto právo má mít žebrák i miliardář. Proto zásadně nesouhlasím s tím, aby právo platit v hotovosti bylo v rámci listiny zařazeno mezi hospodářská a sociální práva. Ostatně nejde tu o něčí právo platit nebo dostat zaplaceno, ale jen o formu tohoto práva. Proto jej navrhujeme zařadit až na samý závěr listiny. Navíc tak zůstane zachována souvislá řada článků listiny.

Návrh obsahuje dvě výjimky, jednak umožňuje v rámci boje proti praní špinavých peněz zachovat limit pro hotovostní platby, jednak umožňuje zachovat režim plateb například žetony či poukázkami ve vězeních a všude tam, kde jsou proti své vůli drženi lidé, zbavení osobní svobody.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji, že se tímto návrhem budete dále zabývat, děkuji vám předem za to, že propustíte tento návrh do výboru a do druhého čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…