Senátorka Horská: Na tomto zákoně je vidět právě to, co je nešvarem naší politiky

25.02.2021 1:22

Projev na 6. schůzi Senátu 24. února 2021 k návrhu zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů

Senátorka Horská: Na tomto zákoně je vidět právě to, co je nešvarem naší politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

dovolte mi zareagovat trochu z jiného ranku. Možná vám také dorazil materiál iniciativy Zdravé fórum. Tam nás varují před tím, abychom tento zákon neschvalovali. Já to tedy tak vyhroceně nevidím, ale na tomto zákoně je vidět právě to, co je nešvarem naší politiky. Že nám zákony vznikají na poslední chvíli, bez vnějších oponentur, a tlačí se různě na sílu. Máme vládu, která schvaluje opatření, kterým lidé nedůvěřují. O různých absurditách jste se tady, kolegyně, kolegové, už zmiňovali. Ale ve hře je také důvěra našich obyvatel. Češi jsou známí tím, že umí držet pohromadě. A na jaře, si myslím, že to ukázali celému světu. Ale těmi hrami, které vláda tu a tam schválí, o tuto důvěru přicházíme. A my tu politickou káru tady budeme muset táhnout dál, vážený pane ministře prostřednictvím pana předsedajícího. Situace je ale velmi zlá. Chtěla bych hodně nahlas říci "oddalme tento zákon a pojďme ho dobře prodiskutovat, připravit, schválit později a kvalitněji", ale to asi nejde, viďte? Tak alespoň kromě toho, co tady zaznělo, chci upozornit na zdánlivý detail.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

V ustanovení § 2, cituji: "Příkaz používat ochranné mycí, čisticí nebo dezinfekční prostředky," a teď ono důležité, "další protiepidemická opatření". Na tuto pasáž pohlížím já, ale také mnohé neziskové organizace napříč různých oblastí a napříč republikou, tak moc je ten zákon sledován, myslím si, že s tím máte, kolegyně a kolegové, stejné zkušenosti, pohlížíme na to s velkou nedůvěrou. Za co že se to dá schovat nebo co se za to dá schovat? Máme zákon, který má mít obrovskou sílu, ale jsou tam prostě takové nejednoznačné naformulované pasáže, pod které se mohou schovat i zásadní nařízení typu povinného testování nebo očkování. A já pro bedlivého posluchače zde v sále či venku bych chtěla panu ministrovi napovědět, že formulace "a další protiepidemická opatření" bez jakýchkoli dalších omezení či upřesnění fakticky činí ostatní ustanovení zbytečnými, neboť pod něj lze subsumovat téměř vše. Ministerstvo zdravotnictví ČR či krajské hygienické stanice mohou vydat de facto jakýkoli příkaz dle tohoto ustanovení, aniž by při tom musely a mohly prokázat, že jsou naplněny podmínky pro jeho vydání. Zejména s ohledem na absenci definice pojmu "epidemie".

Tolik složitější citace. A já poprosím a chci apelovat na to, abychom skutečně přijímali zákony, které budou šetrné k právům a svobodě občanů.

Chci také varovat před tím, aby zákony nebyly zneužívány pro onu zmíněnou obecnost. A proto bych tady velmi ráda položila panu ministrovi otázku, co by to mohla být ta "další protiepidemická opatření"?

Pak chci určitě říci to, že jsem pro to, aby zákon u nás zde v Senátu Parlamentu ČR doznal změn. Asi jen těch drobných, abychom ten průšvih, který by mohl nastat na konci tohoto týdne, abychom ho zachránili. Ale kolegyně, kolegové, taháme tady hodně žhavé brambory z ohně a víme za koho a víme proč.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie