Senátorka Jelínková: Připadá mi, že tento dokument je opravdu jenom cár papíru

12.06.2019 23:54

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k rozpočtové strategii sektoru veřejných institucí na léta 2020-2022

Senátorka Jelínková: Připadá mi, že tento dokument je opravdu jenom cár papíru
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Předřečníci už se té oblasti, které se chci aspoň krátce věnovat, už tady docela podrobně věnovali. Jedná se o výdajovou stránku na sociální služby. Myslím si, že pohledem dnešní situace, kdy jsou sociální služby nedofinancované dvěma miliardami, byť z toho, co bylo zatím přislíbeno a bylo na páteční tiskové konferencemi dvěma ministryněmi prohlášeno, že na sociální služby se peníze našly, tak řekněme si, že to je jenom půl pravdy, protože zatím máme jenom jednu miliardu. Ta miliarda a půl z evropských peněz na individuální projekty je rozložena na tři roky, tudíž mluvíme o půl miliardě peněz a je zřejmé, že kraje nestihnou zadministrovat tady tuto částku, aby zavčasu poskytovatelům, kteří to potřebují, peníze došly. Mluvím o tom také proto, protože když se opravdu seznámí člověk podrobně tady s tímto plánem a závazným dokumentem, tak na sociální služby jsou až do roku 2022 alokovány prostředky ve stále stejné výši. To, že nám chybí novela zákona o sociálních službách atd., to už tady všechno zaznělo. Znám i argumenty paní ministryně Schillerové, že nikdy do sociálních služeb tolik peněz nešlo jako v současné době, avšak řekněme si na rovinu, že tato oblast byla dlouhodobě velmi podfinancovaná. A navýšení prostředků vzniklo i na základě rozhodnutí vlády, která oproti původně plánovaným 5 % přidání mezd pracovníkům v sociálních službách přidala 7 % včetně ještě příplatků za směnnost a peníze zatím nejdou. Ale proč ještě o tom mluvím, když už mluvíme o nějakých výhledech a strategii a plánování, tak buďme připraveni na to, právě přemýšlím, proč tento výhled nepočítá ještě s dalšími věcmi, o kterých tady bylo mluveno, nejenom demografické stárnutí, ale v současné době probíhá také reforma psychiatrické péče a chystá se, že mnoho uživatelů a klientů nebo pacientů, kteří jsou dnes dlouhodobě v psychiatrických léčebnách, přejdou pod sociální služby, budou vznikat nové sociální služby pro tuto cílovou skupinu.

Další věcí je, jak jsme byli zatím neformálně seznámeni paní ministryní práce a sociálních věcí, tak pod zákon o sociálních službách bude přecházet i hospicová a paliativní péče. To znamená, že se nám ze segmentu zdravotnictví budou přesouvat různé cílové skupiny pod sociální služby, takže demografický vývoj a tyto dvě záležitosti do toho zasáhnou velmi významným způsobem. Proto chci tady upozornit, protože mluvíme tady o závazném dokumentu, který má nějak rozpočtově a strategicky plánovat budoucí finance. Připadá mi, že tento dokument je opravdu jenom cár papíru, který by plnil povinně nějaká čísla, ale neodpovídá vůbec realitě.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.