Senátorka Kovářová: Stát ty peníze, ten příjem sebere tak jako tak

24.11.2022 17:08

Projev na 3. schůzi Senátu dne 24. listopadu 2022 k návrhu změny zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Senátorka Kovářová: Stát ty peníze, ten příjem sebere tak jako tak
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Děkuji za slovo, dobrý den. Máme tu dnes dva senátní tisky, tisk 8 a tisk 12. Nebudeme se tvářit, že spolu nesouvisejí. Souvisejí. Jedna předloha omezuje výrobce, čímž zdražuje energie, druhá je zatěžuje daní. Jedna zavádí daň z nadměrného zisku, druhá odvod z nadměrných příjmů. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Pan ministr se může dušovat, že to není daň, ale stát ty peníze, ten příjem sebere tak jako tak.

Kladu si otázku, proč daň z neočekávaných zisků zatěžuje jen energetické firmy, když s aktuální válečnou situací jejich zisky nesouvisejí. Ceny energií vzrostly už loni, dobře si to všichni pamatujeme, když válka na Ukrajině byla ještě vzdálená. Ceny energií souvisejí s klimatem. Pravou příčinou energetické drahoty jsou ekologické regulace, limity, kvóty, omezení, skokové, umělé navýšení cen emisních povolenek.

Návrhy, které dnes projednáváme, to všechno jenom celé zakrývají. Jestli stát chce vybrat víc peněz, pak nemá diskriminovat. Neočekávané zisky mají totiž i další firmy, dnes třeba zbrojařské nebo covidové.

Jsem proti těmto metodám. Přinesou totiž jenom neochotu dodavatelů dodávat proud, přijdou blackouty a kolapsy. Podle toho, co jsem dostala od daňových poplatníků, firem, provozovatelů energetických a přenosových soustav, podle adresátů jste stejné emaily dostali i vy, tak to přece vidíte. Píšou nám výrobci, už o tom informují.

Regulace vždy a všude, ve všech dobách a vždycky v minulosti, vyvolala jenom nedostatek, protože regulace demotivuje dodavatele. Naopak snížená cena poptávku zvýší.

Tisk 12 povede k nedostatku, k výpadku, k regulacím, k blackoutu, k tomu, že to bude stát, který bude říkat: Kdo má, kdo nemá v jakých hodinách energii odebírat.

Oba zákony považuji za špatné a ruku pro ně nezvednu. A to vůbec nemluvím o tlaku na urychlené schválení obou norem a o šibeničních termínech, v nichž nám byly doručeny. Byť se mohu sklánět před umnou prací všech legislativců Senátu, tak to neznamená, že bych tomu měla tleskat. Ceny začaly růst loni, proto přijímat tyto normy ve stavu legislativní nouze je čirý alibismus.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích