Senátorka Seitlová: Občané a obec Lhenice zaplatí za chyby ministerstva

03.11.2016 15:36

Vejce domácích slepic v obci Lhenice obsahují vysoce toxické PCB a dioxiny, kterou jsou zdraví nebezpečné. Je více než zřejmé, že příčinou kontaminace je více než 10 let nezabezpečený sklad vysoce toxických odpadů těchto látek v obci.

Senátorka Seitlová: Občané a obec Lhenice zaplatí za chyby ministerstva
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Vejce domácích slepic v obci Lhenice obsahují vysoce toxické PCB a dioxiny. Včerejší zpráva ČT také uvádí, že dlouhodobější konzumace vajec může způsobit vážné zdravotní důsledky. Je více než zřejmé, že příčinou kontaminace je více než 10 let nezabezpečený sklad vysoce toxických odpadů těchto látek v obci. Ohrožení zdraví v lokalitě je výsledkem dlouhodobé nečinnosti a zásadního pochybení ministerstva životního prostředí. Důsledky mají nést obyvatelé obce nejen zdravotními riziky, ale také finančním zadlužením obce řádově v částkách několika milionů. Jedině za těchto podmínek zahájí MŽP opatření k likvidaci toxických odpadů.

Příběh začíná v letech 1996 – 9, kdy byly s posvěcením ministerstva do bývalého areálu družstva v obci naváženy tisíce tun vysoce kontaminovaných zemin a odpadů s PCB z celé ČR. Tehdy vzniklá firma slíbila, že vymyslí zařízení na jejich likvidaci. Od původců odpadů inkasovala miliony za převzetí odpadů. Ministerstvo bez záruk poslalo další desítky milionů dotací. Zařízení nebylo vymyšleno a desítky milionů kdesi pryč. Firma v roce 2001 podala návrh na konkurs. Zbyl po ní dluh ve formě odpadu, jehož likvidace byla odhadnuta na 50 až 100 milionů korun. Následovaly několik let se táhnoucí, nikam nevedoucí právní spory s podivnými zápletkami. Zatím se z nehlídaného skladu ztrácely odpady, kdosi vypustil vody s PCB na čističku, vítr roznášel silně kontaminované nezakryté zeminy, okolí není řádně monitorované.  Dodnes.

Všechny vysoce nebezpečné a toxické odpady PCB měly být zlikvidovány podle předpisů ČR ještě před rokem 2004. Podle evropských předpisů a našich závazků již vůbec neměly existovat do roku 2010. Současný stav skladu je v rozporu minimálně s dalšími dvěma mezinárodními dohodami o ochraně před nebezpečnými chemickými látkami.

V roce 2012 jsem případ šetřila jako zástupkyně ombudsmana a žádala naléhavě o řešení tehdejšího ministra. Prý se ještě o havárii nejedná a počkáme, až bude někdo ohrožen. Opravdu musíme čekat, až na neřešená rizika někdo doplatí zdravím, životem? Téměř v každém kraji najdeme několik obdobných vysoce rizikových pozůstatků „nezdařeného“ nebo „výhodného?“ podnikání s jinými odpady.  Právní změny, které by mohly tomuto stavu předcházet, ministerstvo neřeší. Finance na nápravu ve Lhenici mají zajistit dotace, kraj a obec.

Myslím, že případ obce Lhenice je názorným mementem pro obce a města při zvažování, zda na jejich území umožnit budování skládek, uložišť, spaloven nebo rizikových chemických provozů. Prý obce nedůvěřují záměrům tohoto typu. Inu není se co divit.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…