Senátorka Vítková: Do systému je potřeba opravdu vkládat informace o evidenci psů

10.08.2022 16:33

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k novele zákona o ekologickém zemědělství a správních poplatcích

Senátorka Vítková: Do systému je potřeba opravdu vkládat informace o evidenci psů
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

Děkuji za slovo. Chtěla bych se vyjádřit právě k tomu usnesení, které jsem komisi navrhla, komise jej podpořila, stejně tak jako ministerstvo zemědělství, vnitra, Komora veterinárních lékařů, Státní veterinární správa a také odborná veřejnost.

Do tohoto systému, o kterém se mluví v usnesení, je potřeba opravdu vkládat informace o evidenci psů, protože od 1. 1. 2020 platí zákon, který ukládá chovatelům nechat očipovat svoje pejsky. Toto je následný krok, který je velmi pozitivní. Myslím si, že důležité je, aby do toho registru měly přístup i samosprávy obcí, protože ty mají tuto velkou agendu víceméně ve své gesci. Vybírají poplatky, zřizují útulky, starají se o odchycená zvířata.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Registr umožní nejenom to, aby se majitel psa toho pejska domohl a dočkal co nejdříve, ale také je důležité říct, že se sníží náklady právě obcím, které vznikají tou starostí a péčí o zběhlé pejsky.

Co se týká toho systému, komise ještě navíc diskutovala se zástupci ministerstva, zda ten systém je spuštěn, nebo bude spuštěn, protože byl příslib, že do konce letošního roku bude funkční. Bohužel jsme se dozvěděli, že se vypisuje nové výběrové řízení, takže z toho ta obava, aby se vše stihlo... S tím ruku v ruce byla i obava, zda bude Státní veterinární správa schopna se svým personálním zastoupením tyto i další kompetence, zmiňované panem zpravodajem Šilarem, zvládat.

Další odrážka v usnesení komise se dotýká problematiky, která není v tomto zákoně řešena, ale je velice důležitá pro právě obce. Setkáváme se například s takovým jevem, že v bytech, v panelových domech, někdo chová opravdu velké množství psů, že to ani není snad chovatel, který má tolik pejsků z lásky k nim, ale spíše se dá říct, že obchoduje se štěňaty. Je velmi těžké toto postihovat. Ostatní si stěžují na hluk, zápach a podobně. Tato komise by mohla být nápomocna řešení těchto případů, které nejsou nikde ošetřeny.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky