Senátorka Žáková: V rámci EU není jednotný přístup k požadavkům na výstavbu jaderných zdrojů

03.11.2022 13:03

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k Informaci vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, které se konala ve dnech 20. - 21. října 2022

Senátorka Žáková: V rámci EU není jednotný přístup k požadavkům na výstavbu jaderných zdrojů
Foto: senat.cz
Popisek: Hana Žáková

Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, milé kolegyně a milí kolegové.

Protože vás je tady hodně nových, tak se představím. Jsem senátorkou za Třebíčsko, kde se nachází jaderná elektrárna Dukovany, a nás v regionu hodně tíží to, aby skutečně v roce 2036 byl spuštěn nový blok jaderné elektrárny, a proto jsem se zájmem poslouchala, vážený pane premiére, vaše vystoupení, zvláště otázky, které se týkaly energetiky, protože jim mám i tady v Senátu i na starosti. Minulý týden jsem se zúčastnila jednání V4 na Slovensku v Bratislavě, kde zasedaly hospodářské výbory, a jednali jsme o energetice, o soběstačnosti a o cenách energie, a zjistili jsme jednu důležitou věc, že v podstatě není v rámci EU jednotný přístup k licencování, financování a dalším tady těm požadavkům na výstavbu nových jaderných zdrojů.

A my, protože se snažíme v rámci povolovacích procesů všechny tyto procesy zrychlit, abychom skutečně termín mohli dodržet, tak si myslím, a je to má otázka, jestli jste o tom na Evropské radě jednali, případně vás požádat, zda byste o tom mohli jednat, protože nám se podařilo nebo za ČR jsem navrhla do těch výstupů své čtyřky, aby skutečně tam byl jednotný přístup a urychlení licencování povolovacích procesů a financování pro výstavbu jaderných zdrojů ze strany Evropské komise, protože standardní povolovací proces teď je 18 měsíců, což je nezvykle dlouhá doba.

V mírových procesech nebo v mírové době je to v pořádku, ale my se nacházíme ve válce a potřebujeme zrychlit každý termín, každý čas, který ušetříme a ta výstavba se urychlí, tak bude jenom ku prospěchu věci. Moc ráda budu děkovat za tu vaši odpověď v případě přímluvy na Evropské radě.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blaha (ODS): Další důkaz, že Rusku se nepříčí absolutně nic

16:05 Blaha (ODS): Další důkaz, že Rusku se nepříčí absolutně nic