Senátorka Zwyrtek Hamplová: Vrátí se nám to jako bumerang

30.11.2023 11:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k schválení liniového zákona

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Vrátí se nám to jako bumerang
Foto: Archiv PL
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Senát schválil zákon nezvykle těsně, a opravdu je to velmi špatně. Vrátí se nám to jako bumerang. Tzv. Liniový zákon, který prošel Senátem po mnohahodinové diskuzi těsně o tři hlasy, je, a hlavně ještě v budoucnu bude opravdu těžký problém. Nejenže byl přijat trestuhodným způsobem, podle mne za hranou ústavnosti, ale byl navíc zneužit formou různých sněmovních přílepků k zakotvení neskutečně rizikových věcí. Urychlením strategických staveb se ministři zaklínali, ale polovina zákona je o něčem zcela jiném. O svých základních výhradách mluvím ve svém vystoupení.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

A proč kolegové v počtu 41 něco podobného vůbec mohli podpořit? Bude to tak půl napůl. Jedni naivně uvěřili hlásanému, jedni jsou prostě beznadějně poslušní. Tento zákon totiž nebyl o názoru, ale hlavně o odpovědnosti - k vlastnickým právům, k samosprávě a jejímu územnímu plánování, k ochraně krajiny a tak dále (těch neskutečně zneužitelných věcí je tam více), a v neposlední řadě o úctě k minimálním nárokům na zákonodárný proces.

Ten opakovaně znásilňujeme ve “jménu dobra”. Po schválení tohoto neuvěřitelně nekvalitně připraveného návrhu obsahově i procesně, byť schváleného těsně (což o něčem svědčí), jsem jednací sál opustila. Musím zase na něco podobného nabýt sil. Přitom i místopředsedkyně senátu Jitka Seitlová vedle vážných argumentů řekla jasně, že něco takového ještě na půdě senátu nezažila. A pochvala to nebyla. ZDE jsou ve stručnosti moje výhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…