Síla (SPD): Další salámové kolečko, odkrojené ze solidárního zdravotního pojištění

27.01.2022 15:45

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 k návrhu programu schůze - návrh na projednání zvyšování spoluúčasti seniorů v stomatologické péči

Síla (SPD): Další salámové kolečko, odkrojené ze solidárního zdravotního pojištění
Foto: SPD
Popisek: Jan Síla

Vážená předsedající, vládo, kolegyně, kolegové,

rád bych se taky připojil k navržení nového bodu, který má projednávat zvyšování spoluúčasti seniorů ve stomatologické péči. Od 1. ledna, jak mnozí z vás pravděpodobně vůbec nevíte, vstoupila v platnost a účinnost nová právní úprava stomatologických výrobků, hrazených plně či částečně ze zdravotního pojištění.

Jde o změnu a zcela novou úpravu přílohy číslo 4 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, upravující stomatologické a ortodontické výrobky. Novela přináší kromě nového legislativně technického pojetí úpravy také řadu zcela zásadních věcných změn týkajících se jak toho, které výrobky jsou hrazeny, tak i rozsahu a dalších podmínek úhrady. Abyste věděli, já mám totiž pocit, že o tom se nikde nemluví, nikde to nebylo v masmédiích zmíněno, nicméně od 1. ledna to skutečně vstoupilo v platnost.

Jenom pro ilustraci vám řeknu, o co se vlastně jedná. Toto zjednodušení lze shrnout: U korunek z kompozitního platu došlo k prodloužení limitu ze dvou na čtyři roky, u ostatních fixních prací z pěti na osm let, u snímatelných náhrad ze tří na čtyři roky atd. Jedná se tudíž o výrazné zdražení všech těchto výrobků a konečným důsledkem této úpravy bude zvýšení plateb, to znamená spoluúčasti pacientů vyžadujících stomatologické a ortodontické výrobky.

Pochopitelně s přibývajícím věkem jsou tyto služby nejpotřebnější u nejstarších obyvatel, to znamená důchodců. A právě senioři tuto novelu odnesou nejvíce. Jde o další salámové kolečko odkrojené ze solidárního zdravotního pojištění směřující ke komercionalizaci zdravotnictví. A ta moje otázka nebo ten bod zní: Projednání zvyšování spoluúčasti seniorů ve stomatologické péči.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…