Šimral (Piráti): Jsme pro plošné nasazení PCR testů ve školách

08.03.2021 15:18

Praha přišla s návrhem, jak usnadnit dětem jejich návrat do škol. Dopis s 31 podpisy starostů, radních a zastupitelů poslala ministru Plagovi.

Šimral (Piráti): Jsme pro plošné nasazení PCR testů ve školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Šimral

Představitelé hlavního města Prahy se obrátili na ministra školství Roberta Plagu s návrhem společného stanoviska v otázce otevírání škol a školských zařízení ve druhém pololetí školního roku 2020/2021.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Vzhledem ke zhoršující se pandemické situaci a přetrvávající distanční výuce zastupitelé hlavního města přišli s návrhem postupu, jenž by měl snížit dlouhodobé negativní dopady koronaviru na vzdělání, ale i na duševní a fyzické zdraví dětí. Pod tento návrh, který má zajistit snazší návrat zpátky do škol, se za čtyři dny podepsalo 31 zastupitelů hlavního města Prahy a jeho městských částí.

Podepsaní v dopise žádají, aby návrh nové metodiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k plošnému testování dětí na základě zkušeností z únorového pilotního testování upřednostňoval PCR testy nad těmi antigenními. „Podle našich zjištěných výsledků u pilotního testování se ukázalo, že sensitivita antigenních testů u bezpříznakových dětí je velice nízká a hrozí, že při jejich plošném nasazení přes síto testů projde vysoký počet dětí s falešně negativním testem. PCR vykazují sensitivitu vyšší. Proto pokud chceme ve školách zaručit skutečně bezpečně prostředí, musíme ihned začít pracovat na tom, abychom nejen v Praze, ale v celém Česku vybudovali dostatečné kapacity pro plošné nasazení PCR testů ve školách,” uvedl pražský radní v oblasti školství Vít Šimral.

Dlouhý lockdown s sebou nese také rapidní zhoršování duševní pohody, ale i fyzické kondice dětí. Zastupitelé proto žádají, aby byla za současné situace prioritně řešena otázka wellbeingu dětí a aby byly do plánu otevírání škol zahrnuty i alternativy spočívající v pobytu na školách v přírodě. „Praha a její městské části jsou připraveny pomoci s logistikou při zajišťování pobytů homogenních otestovaných školních kolektivů v rekreačních areálech a základnách napříč Českem. Rádi se budeme podílet i na kampaních a projektech, jež budou řešit psychické zdraví dětí a jejich přetrvávající socializační deficit,” doplnil radní.

Je evidentní, že epidemická situace se v České republice do konce probíhajícího školního roku agregátně výrazně nezlepší. Proto je třeba, aby se rozhodování urychlilo a stalo se flexibilnějším tak, aby si zřizovatelé, kteří znají místní podmínky, sami ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi mohli vybrat z předem schválených forem a postupů při testování žáků a otevírání škol a nebyli nuceni sledovat formy a postupy uniformní pro celé území České republiky. Vyplývá to z usnesení Zastupitelstva hl. m. Prahy č. 24/39 ze dne 18. února 2021, kde zastupitelé po ministerstvu žádají poskytnutí dostatečného prostoru pro rozhodování o testování ve školách a o otevírání škol a školských zařízení na úrovni krajů a následně i zřizovatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.