Šimral (Piráti): Koordinátoři pomohou s organizací testování ve školách

28.03.2021 8:39

Žáci určených škol pro vybrané profese se od zítra budou moci nechat dobrovolně testovat na covid-19

Šimral (Piráti): Koordinátoři pomohou s organizací testování ve školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Šimral

Nad plánem návratu dětí do škol stále visí velké otazníky. Praha už začátkem března zaslala Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy dopis s návrhem postupu, jenž by měl snížit dlouhodobé negativní dopady koronaviru na vzdělání, ale i na duševní a fyzické zdraví dětí.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

Pod tento návrh se za čtyři dny podepsalo 31 zastupitelů hlavního města Prahy a jeho městských částí. Nyní město spouští systém dobrovolného testování v patnácti určených školách pro děti rodičů IZS a dalších vybraných profesí kritické infrastruktury. To začíná zítra a bude pokračovat i během příštího týdne v pondělí, úterý, středu a čtvrtek. Město takto může otestovat až 400 dětí.

„Stále je naším cílem bezpečný návrat dětí do škol, aby se neopakovala situace, kdy bude docházet k jejich střídavému otevírání a zavírání. Tímto postupem chceme ukázat, že to jde lépe. Chceme, aby malé děti nemusely podstupovat nepříjemný stěr z nosohltanu, proto by měla být dostatečně dopředu dána jasná testovací strategie, která je předem promyšlená a nezatěžující pro školy. V rámci tohoto testování proto každou školu navštíví naši koordinátoři a pomohou s organizací testování na místě. Testy budou do škol rozvezeny dnes a v pondělí. Jedná se o testy, které měly být využity pro plánované březnové testování středoškoláků, ale protože ti se nakonec do škol nevrátili, nebyly testy využity,” uvedl pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

Vzorek slin bude analyzován metodou PCR firmou GHC GENETICS, s.r.o., a antigenní testy typu Antigen Rapid test kit od výrobce Lepu Medical budou provedeny a vyhodnoceny přímo ve škole zdravotnickými pracovníky firmy Therapy Medical v souladu s doporučením Hygienické stanice hl. m. Prahy. Výtěr z nosu bude proveden testy schválenými ministerstvem zdravotnictví pro preventivní testování.

V případě pozitivního výsledku antigenního testu bude rodič neprodleně informován a nebude možné dítě/žáka umístit do školy – bude mu nařízena izolace do doby ověření výsledku PCR testu. V případě potvrzení pozitivity PCR testem bude u dítěte nařízena izolace dle platných nařízení, výsledek bude hlášen standardně.

„V praxi to bude vypadat tak, že den před testováním dostane rodič při odchodu svého dítěte odběrový set s PCR testem ze slin i s přiloženými informačními materiály. Doma ho rodič přihlásí do registračního systému, pokud si zvolí možnost nechat své dítě testovat a následně podle návodu provede test ze slin. Následující den, tedy v den testování, přijde rodič se svým dítětem do školy a na místě odevzdá PCR test ze slin a v případě, že neprovedl registraci, odevzdá na místě vyplněný formulář a informovaný souhlas s testováním a podstoupí antigenní test, který už provede odborný personál odběrem z přední části nosohltanu. V případě pozitivního antigenního testu odchází dítě s rodičem domů a čeká na další pokyny z hygienické stanice. V testovací den by se rodič ve škole mohl zdržet maximálně půl hodiny,” doplnil radní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).