Šípová (Piráti): Mezinárodní den žen je mezinárodně uznávaným svátkem

08.03.2020 15:52

Blahopřání na facebookovém profilu všem ženám k Mezinárodnímu dni žen

Šípová (Piráti): Mezinárodní den žen je mezinárodně uznávaným svátkem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Vážené a milé dámy,

přijměte ode mě srdečné přání všeho dobrého k Mezinárodnímu dni žen.

Moc mě potěší, když věnujete pár chvil čtení následujících řádků, ohlédnete se se mnou do minulosti a připomeneme si společně pravý význam tohoto svátku. Osmý březen je totiž i po 30 letech svobody často vnímán poněkud tendenčně, v intencích nastavených minulým režimem, a vlastně i vinou toho je částí společnosti přijímán se značnými rozpaky. Přitom myšlenky, které si tento den připomínáme, jsou dnes aktuální stejně jako v okamžiku jejich zrodu.

Mezinárodní den žen je mezinárodně uznávaným svátkem ustanoveným Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. Tyto ženy demonstrovaly za kratší pracovní dobu, vyšší mzdy, volební právo žen a v neposlední řadě i za zákaz dětské práce. Jejich úsilí bylo do té doby nebývalé a přineslo své plody.

V českých zemích se tomuto boji a jmenovitě boji za volební právo žen na přelomu 19. a 20. století věnovalo také mnoho významných žen – jmenujme alespoň Františku Plamínkovou a Alici Masarykovou.

Historicky první českou starostkou se stala paní Anna Matoušková v obci Vědomice, a to záhy poté, co bylo roku 1919 ženám poprvé přiznáno právo být voleny do obecních zastupitelstev.

Definitivní zlom v otázce volebního práva žen v českých zemích nastal v únoru 1920, kdy bylo československou ústavou zakotveno, že ženy jsou politicky, sociálně a kulturně postaveny na úroveň mužům a náleží jim volební právo. Je tomu tedy přesně 100 let, kdy české ženy mají plné právo volit a být voleny. Československo se tím postavilo po bok nejpokrokovějších států, na což můžeme být stále právem hrdi.

I proto mě trápí, že dnešní česká společnost na tento slibně nastartovaný trend, zdá se, trochu zapomněla. Ze statistik a srovnání s vyspělými státy totiž vyplývá nízké zastoupení žen ve veřejném životě a vyšších rozhodovacích pozicích. Můžeme vést debatu o důvodech, proč tomu tak je, osobně mě to však velice mrzí. A hned Vám řeknu proč. Mám totiž dojem, že v českých ženách dřímá nesporný potenciál, který není plně využit.

Oslava svátku MDŽ znamená krom jiného i uznání principu vyhlášeného OSN v roce 1975, podle kterého nemohou být žádné sociální, ekonomické a politické problémy řešeny bez rovného zapojení žen do rozhodovacích procesů. Jednoduše řečeno, bez nás nic nepůjde. Ač se naše názory na mnohá témata mohou různit, chtěla bych Vám poděkovat za veškerou práci, kterou odvádíte v zaměstnání i v rodině a za kterou se ne úplně vždy dočkáte náležitého ocenění.

Užijte si tento den ve zdraví, příjemné pohodě a ve společnosti svých blízkých.

Adéla Šípová
kandidátka do Senátu za obvod Kladno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…