Šípová (Piráti): Na hornících záleží

17.07.2020 12:18

Kladensko má s Karvinou mnoho společného. Jsou to doly a hornická minulost, co nás spojuje. I když na Kladně jde už jen o minulost. Paměť horníků zůstavá.

Šípová (Piráti): Na hornících záleží
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Dobře si pamatuji na citlivou duši některých z nich, kteří se s hornickou tradicí stále ztotožňují, scházejí se, někteří z nich jsou průvodci v Hornickém muzeu Mayrau. Pochopila jsem, že horníky spojuje přátelství, nutnost spolehnout se šachtě jeden na druhého, umění vyhodnotit přípustné riziko.

Proto pozorně sleduji dění na Karviné, kde je jedno z ohnisek nákazy Covid 19. Vždycky jsem se zajímala o práva zaměstnanců, dělám to i nyní. Na prvním místě totiž vždy má být zdraví zaměstnanců. Nyní už víme. že karvinské doly, které patří OKD, měly být už dávno zavřeny. Zavřeny byly i ty na polské straně. Nedává totiž smysl, potit se v dolech v roušce, když do šachty lze sfárat v kleci jedině po 15 lidech, sprchovat se lze jedině ve společných sprchách a přežít to celé jde jen díky tomu, že si po šichtě dáte své pravidelné pivko, protože v dolech můžete i trenky ždímat.

Dělalo se to tak vždy a dělat se to nepřestane. Není správné, když Adam Vojtěch hází vinu za vznik ohniska nákazy na tyto pracující lidi. Zkuste si mít v dolech na obličeji respirátor a dodržovat rozestupy! Horníci se navíc bojí, že jednoho dne doly zavřou úplně a oni se už nedokáží přizpůsobit novému pracovnímu trhu a uživit své rodiny. Tento sociální problém v podobě obtížného hledání nového zaměstnání na Kladensku také dobře známe a jeho důsledky nás tíží dosud.

Je třeba myslet na zaměstnance, aby neměli pocit, že jsou všichni proti nim, že virová nákaza neexistuje, že je kvůli uhlí hodili přes palubu. I v průběhu sametové revoluce byli horníci důležitým hlasem. Dnes jakoby to neplatilo. Nesmírně si cením práce Zuzky Klusové, pirátské zastupitelky z Karviné, která na zdravotní rizika v dolech v průběhu koronavirové krize upozorňuje už od samotného počátku. Je to ona, kdo se snaží se najít řešení a apelovat na úřady, aby na horníky nezapomínali. Je třeba hledat cestu, která bude zvažovat na první místě zdraví horníků. Protože uhlí není všechno.Člověk je víc.

Převzato z Profilu.

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Adéla Šípová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…