Skalický (TOP 09): Doprava a školství, dvě velká témata pro Slatiňany

09.02.2015 13:21

Jiří Skalický se setkal se starostou města Slatiňany Ivanem Jeníkem.

Skalický (TOP 09): Doprava a školství, dvě velká témata pro Slatiňany
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Na začátku jednání se lehce dotkli tématu zdejšího hřebčína starokladrubských vraníků i zámku, ve kterém sídlí hippologické muzeum. To vzniklo už v padesátých letech minulého století a je unikátní expozicí anatomie i historie koní. „Tohle téma bylo řekněme společenskou částí jednání s panem starostou. Pak už jsme řešili daleko závažnější problémy. Zejména se jednalo o dopravu a tolik potřebný obchvat města,“ řekl poslanec Jiří Skalický. Ředitelství silnic a dálnic ČR v současné době buduje obchvat Chrudimi, na nějž by měla navázat druhá etapa stavby – obchvat Slatiňan. Ten by z města vyvedl všechnu tranzitní dopravu a občanům Slatiňan výrazně ulevil. „Ředitelství silnic a dálnic vykupuje pozemky potřebné pro tuto stavbu, teď je přibližně v polovině,“ prozradil starosta Slatiňan Ivan Jeník. Téma výkupu pozemků poslance Skalického aktuálně zajímá. Především v souvislosti s rychlostní komunikací R35 se totiž ukazuje, že současná pravidla výkupu jsou chaotická a nejasná. „Bývalý ministr dopravy Prachař si do novely zákona prosadil, že cena pozemku může být až šestnáctinásobkem jeho ceny a že sám ministr bude rozhodovat o tom, zda a komu tento šestnáctinásobek přizná. Brzdí to výkupy pozemků a přípravu staveb, proto budu s kolegy usilovat o novelu tohoto zákona,“ dodal Jiří Skalický.

Druhým závažným tématem bylo školství, respektive státní příspěvky na žáky základních škol. Především střední obce s počtem obyvatel od dvou do pěti tisíc doplácejí na změnu zákona. Obce, jejichž děti dojíždějí do Slatiňan do školy, by měly městu převést dotace od ministerstva školství, některé z nich to ale nedělají. „Ve starém zákoně bylo uvedeno, že obce musí přispívat obci, kam dítě chodí do školy. Novela zákona ale slovo „musí“ nahradila formulací „po dohodě mohou“ a tak nemáme možnost, jak dotace získat,“ vysvětluje starosta města Ivan Jeník. Nejen Slatiňany, ale i další obce, kterých se tento problém týká, nyní budou vyvíjet iniciativu k úpravě školského zákona. Poslanec Jiří Skalický přislíbil, že tuto problematiku projedná s kolegy ve školském výboru sněmovny a pokusí se zprostředkovat schůzku s ministrem školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.