Skopeček (ODS): EU je přeregulovaná a přebyrokratizovaná. Ale není jiná alternativa

02.05.2023 7:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí našeho vstupu do EU.

Skopeček (ODS): EU je přeregulovaná a přebyrokratizovaná. Ale není jiná alternativa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

Před 19 lety jsme se po náročném přístupovém procesu stali součástí EU. Vedle reálného vstupu do tohoto společenství se všemi výhodami i náklady to byl pro nás i psychologicky důležitý moment potvrzující, že jsme zvládli transformaci a změny po roce 1980 a znovu patříme mezi vyspělé, demokratické, evropské státy.

K členství v EU dnes pro ČR neexistuje smysluplná, reálná alternativa. Přesto by bylo špatně, pokud bychom vše z EU přijímali nekriticky jako automatické “dobro”, což se u některých politiků děje.
EU je politický, lidský a tedy z podstaty nedokonalý projekt, který musíme mít ambici spoluvytvářet k obrazu svému. Tak k tomu přistupují i její zakládající státy, které chápou EU jako hřiště, kde se snaží prosadit a uhájit své národní zájmy. Tak k tomu musíme přistupovat i my.

EU je silný politický i ekonomický celek. Přesto forma integrace, snaha o čím dál větší centralizaci a unifikaci vede k tomu, že je dnes EU přeregulovaná a přebyrokratizovaná. Proto ekonomicky roste v průměru pomaleji než ostatní ekonomická centra, má nižší produktivitu práce a největší a nejdynamičtější firmy dnes pocházejí z Asie či USA.

Rovněž přehnala rychlost přijímání nejrůznějších zelených regulací a kvůli tomu soukromý sektor dál ztrácí svoji konkurenceschopnost oproti zbytku světa, který postupuje v tomto tématu mnohem pomaleji.

To je pro ČR výzva. Už jsme v EU natolik dlouhou dobu, že máme mít ambici podobu EU spoluvytvářet a nebát se u toho hájit naše národní zájmy. Jako menší země oproti Německu či Francii musíme trvat na nerozšiřování hlasování většinou.

Místo hledání dalších a dalších oblastí, které by EU měla řešit, by bylo dobré se zaměřit na její stávající pravomoce a ty vykonávat s menší mírou regulací a administrativní zátěže. Jinak budou náklady našeho členství zbytečně velké a přínosy budou klesat. EU bude stále méně výkonnější a její síla bude upadat. Věřím, že si to nikdo rozumný nemůže přát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…