Skopeček (ODS): Jednorázová pomoc je také nezbytná. Jen měla přijít okamžitě

08.04.2020 0:23

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2020 – kompenzace v souvislosti s epidemií koronaviru

Skopeček (ODS): Jednorázová pomoc je také nezbytná. Jen měla přijít okamžitě
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Děkuji za slovo. Já jsem rád, že dneska projednáváme návrh, který pomůže malým podnikatelům a živnostníkům. Trošku mě mrzí, že vlastně živnostníci a malí podnikatelé se podpory, projednávání dočkávají mnohem později, než jsme projednávali podpory pro jiný typ podnikání. Jsem přesvědčen, že zejména malí a střední podnikatelé jsou pro ekonomiku naší země zásadní. Někdo tady mluvil o páteři české ekonomiky, já s tím souhlasím, byť samozřejmě nijak nesnižuji význam velkých společností, ale proto aby společnost fungovala, měla silnou střední třídu, tak i silná podnikatelská, živnostenská společnost je potřeba.

Jsem rád, že po tom prvním výstřelu z Ministerstva financí, který opravdu nebyl podařený, jsme došli k variantě, která už je mnohem přijatelnější. Přesto bych chtěl přesvědčit kolegy i z vládních řad, aby podpořili pozměňovací návrhy, které předkládá opozice. Já budu jednak apelovat, abyste podpořili pozměňovací návrh, který jsme vytvořili v rámci opozičních politických stran a chtěl bych poděkovat všem kolegům z opozičních stran od Pirátů přes STAN, lidovce i TOP 09, že jsme dospěli k nějakému podle mého názoru rozumnému kompromisu, který, pokud bude přijat, tak je podle mého názoru lepší variantou, než ten pozměňovací komplexní návrh paní poslankyně Vostré, protože bude znamenat větší kompenzaci pro naše OSVČ.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

Takže o to chci poprosit a znovu říkám, podnikatelé OSVČ, ti nejmenší živnostníci, jsou nejohroženější skupinou, která vždycky nese jakoukoliv krizi nejhůře. Myslím, že nám je všem jasné, že celá řada velkých korporací, byť budou mít problémy, tak má větší šanci přežít, než živnostníci malí. Stejně tak, jak už jsem ráno apeloval na to, že přestože dneska budeme schvalovat nejrůznější podpory, tak já za zcela zásadní stejně považuji to, aby tito podnikatelé mohli znovu do své práce, mohli znovu podnikat a aby se začínala odstraňovat ta restriktivní opatření.

Ale ta jednorázová pomoc je podle mého názoru také nezbytná. Jen si myslím, že měla přijít okamžitě, že jsme nemuseli nic složitě vymýšlet, že prostě v řádu desetitisíců korun ta podpora měla přijít mnohem dříve a dneska jsme mohli vymýšlet program, který by nastavoval parametry té podpory tak, aby byla třeba spravedlivější, ale měli jsme to rozdělit na dvě části. Na okamžitou pomoc v řádu desetitisíců, která by nevyžadovala žádné podmínky a pak bychom tady mohli hodiny diskutovat o tom, jak nastavit ten systém, aby byl spravedlivý.

Nicméně je celá řada pozměňovacích návrhů. Rovněž si myslím, že 25 tisíc je méně, než 30 tisíc a poprosím o to, abyste v tomto smyslu pozměňovací návrhy podpořili. A já se tedy hlásím a v podrobné rozpravě se přihlásím ke dvěma pozměňovacím návrhům. Jednak k tomu společnému opozičnímu, za který ještě jednou kolegům děkuji. A jednak k tomu svému dalšímu pozměňovacímu návrhu, který rozšiřuje tu podporu i na OSVČ, kteří nemají podnikání jako svoji hlavní činnost.

Další parametry toho opozičního návrhu určitě představí i kolegové z opozičních stran, protože každá politická strana z opozice si tam prosadila svoji vlastní prioritu a myslím si, že se všichni pod ten návrh můžeme hrdě přihlásit a podepsat.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…