Skopeček (ODS): Pravidla pořádání dobročinných sbírek zjednodušit

05.08.2021 16:02

Pravidla pořádání veřejných sbírek by se měla zjednodušit a oprostit od zbytečné byrokracie.

Skopeček (ODS): Pravidla pořádání dobročinných sbírek zjednodušit
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Uvedl to poslanec a člen rozpočtového výboru Jan Skopeček po setkání se zástupci veřejně prospěšných organizací. Revizi podle něj zaslouží i daňová pravidla spojená se soukromým dárcovstvím.

Impulsem k oslovením Asociace veřejně prospěšných organizací ČR mu byla osobní zkušenost pořadatele charitativní sbírky doprovázející fotbalové turnaje, které během léta pořádá po středočeských městech, a jejíž výtěžek putuje zejména do sociální oblasti.

„Pokud chce člověk pomoci dobré věci nebo se dokonce sám rozhodne uspořádat akci spojenou s výběrem darů na dobročinnost, čelí praktickým zádrhelům a často nepochopitelné byrokracii. Stát takového člověka nastavením nesmyslných pravidel od záměru pomáhat spíše odradí,“ popisuje konkrétní zkušenost Jan Skopeček.

„Právě proto jsem oslovil asociaci, o níž vím, že se podpoře dárcovství věnuje, a požádal o možnost konzultace, jak tyto podmínky upravit, aniž by se snížila transparentnost a důvěryhodnost sbírek. Beru to jako start potřebné diskuse. A jsem připravený případné změny v parlamentu iniciovat,“ doplnil Skopeček. Nová pravidla by podle něj měla ulevit jak pořadatelům sbírek, tak úředníkům, kteří se jim věnují.

Uvážené změny si podle něj zaslouží i zákon o daních z příjmů, který upravuje daňové podmínky darování. Za správnou považuje daňovou podporu soukromých dárců. Ta byla dokonce v reakci na pandemii covidu pro loňský a letošní rok navýšena, a to díky novele prosazené ODS. „Vnímám ale i další problémy spojené například s darováním fyzických osob jiným fyzickým osobám na odstranění následků živelní pohromy. To se ukázalo nedávno v souvislosti s pomocí lidem postiženým tornádem. V zákoně je navíc řada výjimek. Praktická aplikace zákona budí spíše zmatek, než aby bylo jasné, kdy a za jakých podmínek lze daňové výhody čerpat,“ pokračuje Skopeček.

V souvislosti s rozdělením kompetencí mezi ministerstvo vnitra, které řeší sbírky, a ministerstvo financí, které nastavuje daňové podmínky, dodává: „Věřím, že příští Sněmovna a vláda zvládnou tento resortismus překonat a najdou společnou řeč. Je mi sympatický každý, kdo aktivně ze svého podporuje dobrou věc. A stejně tak podporuji organizace, které nespoléhají na stát, ale staví na spolupráci s dárci. Stát si musí takových lidí na obou stranách vážit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…