Skopeček (ODS): Rozvolnění rozpočtových pravidel je zbytečné, vláda zneužívá legislativní nouze

08.04.2020 8:36

Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

Skopeček (ODS): Rozvolnění rozpočtových pravidel je zbytečné, vláda zneužívá legislativní nouze
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Vláda zneužívá stavu legislativní nouze a vytváří si prostor pro neodpovědné hospodaření na mnoho let dopředu. Jinak nelze hodnotit snahu vládní koalice protlačit na schůzi Sněmovny novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti. Přestože dnes nevíme, jak hluboká a dlouhá recese nás v důsledku koronaviru čeká, tlačí vláda na významné rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti až do roku 2027! Pro příští rok chce zvýšit limit strukturálního schodku rozpočtu z 1 % na 4 % a následně snižovat o 0,5 procentního bodu v následujících letech.

Je těžko uvěřitelné, že tato legislativní změna byla provedena bez diskuze s Rozpočtovou radou, která ve svém odmítavém stanovisku říká, že existují nástroje v rámci stávajícího zákona, které umožňují vládě reagovat fiskální politikou na mimořádné situace spojené s významnými ekonomickými problémy, aniž by byla vláda 1% limitem vázána. I dnešní predikce samotného MF ČR, která počítá v r. 2021 s 3,1% ekonomickým růstem, ukazuje na neadekvátnost a zbytečnost tak zásadního rozvolnění rozpočtových pravidel. Právem se tak lze obávat, že toto rozvolnění má vytvořit vládě prostor pro rozpočtový populismus a neodpovědné hospodaření v následujícím období bez jakékoliv vazby na řešení negativních důsledků koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.