Skopeček (ODS): Systém přes zaměstnance považuji za strašlivou chybu

12.02.2021 14:43

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 2. 2021 k návrhu poslanců Markéty Pekarové Adamové, Petra Fialy, Mariana Jurečky, Jana Farského a dalších na vydání odškodňovacího zákona

Skopeček (ODS): Systém přes zaměstnance považuji za strašlivou chybu
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Děkuju pěkně, já zareaguji na pana vicepremiéra. Já bych se právě chtěl odrazit od toho, co on tu propagoval, že chtějí zjednodušit systém podpory do systému, který se bude rozhodovat podle počtu zaměstnanců. Považuji to za obrovskou chybu, chci na to upozornit hned na začátku rovněž jako Hospodářská komora, která samozřejmě nesouhlasí s tímto systémem. Byl by to systém velmi nespravedlivý. Dám jeden příklad. Dva majitelé restaurace, jeden ji vlastní na malé vesnici s nájmem velmi nízkým. Druhý provozuje restauraci v hlavním městě Praze, v centru s velmi mnohonásobně vyšším nájemným. Oba mají jednoho kuchaře a dva číšníky.

A přesto tito dva, kteří mají úplně jinou míru nákladů, dostanou od státu stejnou podporu, jak ten podnikatel na vesnici s menšími náklady jak mzdovými, tak nájemným, než ten podnikatel ve velkém městě. Takže, pane ministře, já ten systém přes zaměstnance považuji za strašlivou chybu a právě ty fixní náklady se snaží zaznamenat to, že ne na všechny podnikatele dopadá ta krize stejně a že samozřejmě ty náklady se navzájem liší.

Já rozumím tomu, že to nemusí být dokonalý návrh zákona, ale od toho je tady druhé čtení, abychom prodiskutovali, jestli ta podpora má být stoprocentní, osmdesátiprocentní, sedmdesátiprocentní, ale nezavrhujte, prosím, tu myšlenku jako takovou. Je to určitě spravedlivější systém, než jaký navrhujete vy. Já jenom připomenu lednová čísla počtu přerušených živností, je jich více jak dvacet tisíc, je to rekordní číslo. Je vidět, že v té druhé vlně epidemie skutečně podnikatelé padají na ústa a my jsme pět minut před dvanáctou, respektive pět minut po dvanácté, abychom alespoň některé z nich zachránili a zajistili, že tu bude střední třída. (Předsedající upozorňuje na čas.) A velké korporace, ty malé a střední firmy, které se z bankrotu nevyluxují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…