Skopeček (ODS): V návrhu mi chybí fiskální impuls ve formě snížení daní

24.03.2020 23:44

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k návrhu zákona o státním rozpočtu

Skopeček (ODS): V návrhu mi chybí fiskální impuls ve formě snížení daní
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Děkuji pěkně za slovo. I mně dovolte pár poznámek k rozpočtu za poslanecký klub ODS. Já jednak děkuji paní ministryni, že naplnila výzvu rozpočtového výboru, který ji požádal na svém předchozím jednání, aby přišla s novelou zákona o státním rozpočtu. Myslím, že ta novela je nezbytná. Vlastně už první dva měsíce pokladního plnění ukázaly, že se rozpočet nevyvíjí dobře a že i bez koronaviru by novela byla potřeba.

Já se s paní ministryní nebudu hádat a přít o příjmy, ona předpokládá pětiprocentní propad ekonomiky, což je podle mě optimistické číslo, ale asi nemá smysl se o něj hádat, bude záležet na tom, do jaké míry ta krize bude dlouhá a jak ta restriktivní opatření potrvají. Omlouvám se, hrozně blbě se mi dejchá. (Ministryně financí cosi poznamenává od stolku zpravodajů.) Ne, ne, ne, dobrý, to zvládnem.

Co se týče výdajové strany rozpočtu, tak mám dvě výhrady. Jedna výhrada je, co se týče toho, že podle našeho názoru rozpočet postrádá přímou pomoc OSVČ. Nicméně pan kolega předseda Stanjura navrhl usnesení, které rozpočtový výbor všemi hlasy podpořil a kde ukládáme paní ministryni, aby přišla s programem, který by znamenal přímou podporu osobám samostatně výdělečně činným.

Ta druhá moje výhrada ke straně výdajů je ta, že na té straně výdajů nejsou žádné úspory resp. ty úspory, které paní ministryně navrhuje, jsou velmi nízké, ve výši 4,4 miliardy korun, dominantně v resortu obrany. My si myslíme, že ministr financí, odpovědný ministr financí, by ve chvíli, kdy by čelil takto složité situaci, takovéto krizi, tak by vedle logicky vyšších výdajů a vedle logicky předpokládaného snížení příjmů přišel i s úsporami v nějaké relevantní výši. My se tady bavíme o úsporách 4,4 miliardy korun ve chvíli, kdy vláda touto novelou navrhuje navýšit státní rozpočet o 70 miliard korun na 1,7 biliónu korun. Takže porovnejte ta čísla, 70 miliard korun navíc, 1,7 biliónu korun celkové výdaje po novele, úspora v rozsahu 4,4 miliardy korun. V tomto smyslu já budu v rámci podrobné rozpravy načítat usnesení, kde vládu vyzveme jako Poslanecká sněmovna k tomu, aby připravila na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny další novelu zákona, která by znamenala úsporu na straně výdajů ve výši 5 % kromě kapitoly Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva vnitra a Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy těch ministerstev, které s tou koronavirovou krizí bojují nejvíce.

Já rozumím tomu, že se nevyhneme vyššímu zadlužení, o tom asi není sporu. Nicméně když slyším takové ty oslavné řeči, že je úplně jedno, jak se dneska zadlužíme, že ten fiskální prostor máme a že máme jedno z nejnižších zadlužení, tak já před tím varuji. To zadlužení musí být rozumné tak, aby ekonomice pomohlo, ale abychom nezadlužili budoucnost na několik generací.

Co se týče toho rozpočtu, tak ten samozřejmě reaguje na ta opatření, se kterými vláda přišla. Kdybych to měl hodnotit systémově, tak mně tam chybí vedle toho navýšení výdajů i fiskální impuls ve formě snížení daní.

To, že paní ministryně často opakuje, že jsou veřejné finance v bezvadném stavu, tak já myslím, že sama sebe prozradila tím, jak včera v Událostech, komentářích vyzvala k rychlé novele zákona o České národní bance, která by měla nově nakupovat státní dluhopisy. To se vždycky dělo u zemí, které už nebyly schopny dluh financovat ze soukromých zdrojů. Myslím si, že veřejné finance zdravé nejsou a tohle je toho důkazem.

Čili to je stanovisko za náš klubu. Já budu velmi apelovat, aby bylo přijato doprovodné usnesení, které vyzývá Poslaneckou sněmovnu resp. vládu k úsporám. A pokud bude přijato, tak jsme ochotni se bavit o podpoře rozpočtu. Děkuji pěkně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…