Skopeček (ODS): Vláda je rozpočtově neschopná, výsledky hospodaření to potvrzují

01.10.2019 22:40

Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka k plnění státního rozpočtu

Skopeček (ODS): Vláda je rozpočtově neschopná, výsledky hospodaření to potvrzují
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Paní ministryně financí Schillerová, která kudy chodí, tudy sebe sama chválí za dobré hospodaření, vytvořila ke konci září sekyru ve státním rozpočtu ve výši 21 mld. Kč. Meziročně je tak pod jejím vedením hospodaření horší o téměř 38 mld. Kč, což je v době růstu neuvěřitelně trestuhodný výsledek. Paní ministryně a celá vláda hnutí ANO a ČSSD hospodaří takto zoufale i přes to, že jí díky ekonomickému růstu vzrostly meziročně příjmy rozpočtu o 79 mld. Kč. Přestože má naše vláda na přerozdělování téměř o 80 mld. Kč navíc oproti loňsku, není schopna hospodařit ani stejně, ani lépe než loni, ale naopak stav našich veřejných financí zhoršuje.

Pak se nelze divit, že paní ministryně financí Schillerová usilovně tlačí balíček zvyšující spotřební daně pod marketingovou vějičkou boje proti závislostem, chce zdanit technické rezervy pojišťoven a snížit stabilitu finančního sektoru, nebo její kolegyně Maláčová chce cca 76 tisícům lidí vzít daňovou slevu na manželku či manžela. Tragická neschopnost ukočírovat výdajovou stranu rozpočtu dělá z občanů rukojmí, kteří mají zaplatit neschopnost nejen těchto dvou dam, ale celé vlády vyššími daněmi.

ODS odmítá jakékoliv další zvyšování daní a vyzýváme vládu, aby začala věnovat zhoršujícímu se stavu rozpočtu patřičnou pozornost. Člověk ani nechce domýšlet, jak by vypadaly veřejné finance vedené paní ministryní Schillerovou ve chvíli, kdyby neměla to štěstí ekonomické konjunktury, ale musela by čelit recesi. Snad se zejména vnější ekonomická rizika nenaplní a rozpočtově neschopná vláda jim nebude muset čelit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).