Škromach (ČSSD): Vyvražďování civilních obyvatel je vždy tragédie

25.04.2015 14:26

Šedesát zemí světa vyslalo své zástupce do Jerevanu na Světové fórum proti zločinu genocidy. Právě před sto lety začalo masové vyvražďování Arménů, při kterém zemřelo 1,5 milionu lidí. Vzpomínka bude pokračovat kanonizací obětí a vyvrcholí pátečním uctěním jejich památky, kterého se zúčastní např. francouzský prezident Francois Hollande nebo ruský prezident Vladimir Putin. Sousední Turecko dodnes neuznalo, že šlo o genocidu. Arménie však nabídla ústupek a podle svého prezidenta Serže Sargsjana netrvá na tom, aby Turecko uznalo vraždění Arménů za genocidu. Česko zastupuje v Jerevanu místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Škromach (ČSSD): Vyvražďování civilních obyvatel je vždy tragédie
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

„Sto let je dlouhá doba, je třeba hledat a hlavně najít pokorné a smířlivé řešení, které povede k narovnání vztahů mezi Arménií a Tureckem. Bez vyrovnání se s historií není možné dojít k obnovení vzájemné důvěry,“ řekl v Jerevanu Zdeněk Škromach. Zástupci Turecka se nechali slyšet, že v zemi pomalu sílí hlasy, které připouštějí uznání arménské genocidy. Arménský prezident Serž Sargsjan pak přiblížil svou zemi ke kompromisu, když připustil, že jeho země nebude trvat na tom, aby Turci uznali vraždění Arménů za genocidu.

Před sto lety prošla Arménie bezesporu nejtemnějším a nejbrutálnějším obdobím svých dějin. Dnes si připomínáme bezprecedentní utrpení, kterým prošli naši předkové, a vzpomínáme na mučedníky, kteří zemřeli. Už jako sebevědomý a nezávislý národ,“ řekl arménský prezident. Zároveň však nabídl obroušení hran: „Měli bychom nakonec s Tureckem mít normální vztahy a k navázání těchto vztahů by mělo dojít bez jakýchkoli předběžných podmínek,“ řekl s odkazem na komplikované přípravy mírové smlouvy, na základě které by měly být navázány diplomatické vztahy a otevřeny hranice mezi Tureckem a Arménií.

„I my máme zkušenosti s masovým vražděním – byť v jiném měřítku, než Arménie. Připomínáme si 70 let vyvražďování českých a moravských vesnic. Systémové vyvražďování civilních obyvatel je vždy tragédie, kterou neseme dlouho ve své paměti. Je však třeba se s ním historicky vyrovnat, abychom mohli jít dál,“ řekl místopředseda Senátu Parlamentu ČR Zdeněk Škromach.

Turecké uznání genocidy Arménů by otevřelo cestu ke skutečnému usmíření obou zemí i podle usnesení, které v dubnu přijal Evropský parlament. Česká republika však není mezi 22 zeměmi, které oficiálně uznaly označení masového vraždění před sto lety za genocidu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…