Šlachta (Přísaha): Další policejní útvar je v řízeném rozkladu

13.12.2023 8:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k policii.

Šlachta (Přísaha): Další policejní útvar je v řízeném rozkladu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Další policejní útvar je v řízeném rozkladu. Nepíše se mi to lehko, asi všichni víte, že velmi špatně nesu, když odchází schopní policisté kvůli nějakým politickým nebo manažerským manýrům.

A to se bohužel děje znovu. V Národní centrále proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Kvůli katastrofickému vedení odešlo na 20 velitelů a zkušených policistů. Odborníci na terorismus, extremismus i kyber kriminalitu. Tam, kde je zkušenost a specializace nejvíc potřeba. Někteří z nich to dokonce popisují jako vyštvání a úprk.

Podle nejvyššího policejního vedení se nic neděje. Jenže ono děje. Každý takový zkušený policista stojí náš stát na začátku miliony korun. Aby měl dobrý výcvik, byl proškolený v zahraničí, získal zkušenosti a kontakty. A s každým odcházejícího policistu jdou tyhle peníze i zkušenosti pryč.

A to nemluvím o ochromení fungování takového útvaru. Jak asi bude fungovat tým, ze kterého odejde najednou 90 % velitelů? A na jejich místa se dosazují policisté, kteří nemají s danou problematikou žádné předchozí zkušenosti?

My dlouhodobě upozorňujeme na nutnost specializace u policie. A určitě si dobře pamatujete, jak slučovali policejní útvary včetně ÚOOZ s argumentem lepší efektivity. To se nepotvrdilo. Tak začali útvary zase rozpojovat. S každou takovou změnou odchází desítky zkušených policistů a úplně zbytečně.

Já mám na tohle jen jednu odpověď. Policejnímu prezidentovi ani ministru vnitra nejde o bezpečnost. Nejde jim o policisty. Jde jim jen o jejich zájmy. A to je sakra špatně.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.