Šlahúnková (KSČM): Evropská unie může v příštích letech pomoci

26.11.2013 21:42

Komentář k problematice čerpání dotací z EU.

Šlahúnková (KSČM): Evropská unie může v příštích letech pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Často jsme svědky, že se v orgánech Evropské unie prosadí nařízení či směrnice, které na první pohled odporují zdravému rozumu či se tedy minimálně dá pochybovat o jejich nutnosti a smysluplnosti. Namátkou mohu připomenout regulace, jako je zákaz žárovek, rtuťových teploměrů a tlakoměrů či správné balení koblih. Nutno si však uvědomit, že dalším problémem, ne-li větším, je, že jsme u nás při implementaci podobných směrnic často papežtější než papež a finální podoba pravidla pro naše občany je poté ještě širší a restriktivnější, než dokonce původní směrnice vůbec požadovala.

Stejně běžné bývá, že podobu takového převedení pravidla do českého právního řádu připraví neznámý úředník na příslušném ministerstvu a v Poslanecké sněmovně poté tento návrh projde bez větší diskuze, neboť se jedná o návrh s dovětkem, že je to povinná implementace z EU. Takový přístup se v Poslanecké sněmovně již nesmí uplatňovat. Je pak vidět, že to negativní, co si spojujeme s Evropskou unií, si vlastně také vytváříme sami a to pozitivní sami ničíme. Mám na mysli evropské fondy a problémy s jejich čerpáním. Nedávno vyšla zpráva, že kontrola dotací z EU je u nás nejhorší ze všech států a odpovědné je Ministerstvo financí. Víme také, že naše vlády nedokázaly nastavit takový systém čerpání fondů, který by umožňoval efektivní čerpání a miliardy korun, které mohly být investovány a které mohly pomáhat našim občanům, nejsou nikde. Poučme se z toho a příští programové období tentokrát musíme mít zjednodušený a kontrolovatelný systém čerpání peněz, abychom znovu nepřišli o další dostupné prostředky pro rozvoj v ČR.  Odpovědnost leží na příští vládě, krajských reprezentacích, ale také na našich zástupcích v Evropské unii, kteří zkrátka musí umět tvrdě hájit zájmy občanů a České republiky.

Pavla Šlahúnková, KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…