Sláma (Trikolora): Snížit daně na tabákové výrobky by bylo moudré

19.02.2023 15:39

Reakce na neustálé zvyšování spotřebních daní.

Sláma (Trikolora): Snížit daně na tabákové výrobky by bylo moudré
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Předem konstatuji a to celkem vehementně a jednoznačně že názor pseudomoralistů , sociálních inženýrů, že daně mají vychovávat, stvořit nového, lepšího, ušlechtilého, nekuřáckého, plně evropského, nejlépe prozápadního člověka a občana naprosto nepřijímám. Výběr spotřební daně z tabáku klesá ač je neustále navyšována.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20109 lidí

Tímto způsobem a nesmyslným šponovaním vláda zcela rezignovala na pochopení funkce daní, jelikož by si uvědomila že tato daň je již dávno za pomyslnou hranici své efektivity. Jsem zastánce a to i u přímých daní Lafferovy křivky, nic se nemá přehánět. Takže všeobecně tvrdím že daně musí být jednoduché a přijatelné.

Přetažením a přestřelením této daně v první řadě otevíráme cestu černému trhu. Co se vlastně na trhu děje, tyto zásadní věci - lidé si buď koupí výrobky ve velkém na černém trhu, nebo v zahraničí kde je cena nižší, či přechází na jiný výrobek třeba na elektronické cigarety. Dalším důležitým aspektem je , že již nejsme výhodnou zemí například pro spotřebitele jiných zemí, pro příklad uvedu Německo.To vše nesnižuje spotřebu konkrétního jedince jak by se na první pohled mohlo zdát, (či bylo přáním toho či onoho) na základě čísel. Ale pouze to celé nese jedinou zásadní informaci pokles nákupu na území České republiky.

Proto razantní snížení spotřební daně z tabáku je na místě, v tomto případě konstatování že méně znamená více platí stoprocentně. Jedině přijatelné daně mohou plnit svůj účel a výběr. V otevřené ekonomice si prostě vláda nemůže dovolit ignorovat ekonomické zákonitosti.

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části

 

Článek byl převzat z Profilu Josef Sláma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.