Smutný (SZ): Proč se Kyjev zdráhá vyšetřit, kdo střílel do lidí?

06.03.2014 18:00

Informace o tom, že snajpery, kteří způsobili krvavý masakr při demonstracích v centru Kyjeva, nenajal a neúkoloval prezident Janukovič, ale nacionalisté ze současné nové vládní koalice, otřásly všemi.

Smutný (SZ): Proč se Kyjev zdráhá vyšetřit, kdo střílel do lidí?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Nová vláda a s ní spřízněná ukrajinská média zprávu horlivě popírají a tvrdí, že jde o ruskou proti-ukrajinskou propagandu. To sice nelze vyloučit, nicméně hluboké pochybnosti vzbuzuje postoj nové vlády a parlamentu, které odmítají vyšetřit, kdo je zodpovědný za zastřelení 94 lidí a střelná zranění dalších stovek demonstrantů.

Zatím největší skandál od ustavení nové ukrajinské vlády vyvolalo zveřejnění  odposlechu telefonátu estonského ministra zahraničí Umarse Paeta a šéfa diplomacie Evropské unie baronky Ashtonové, v němž Paet doslova řekl: „Jsme stále více přesvědčeni o tom, že za snajpery nestál Janukovyč, ale někdo z nové koalice. „Znepokojuje mě, že nová koalice nechce vyšetřit, co se doopravdy stalo.“

Pochybnosti o tom, že snajpeři byli najati Janukovičem, se objevily poté, co hlavní lékařka Majdanu Olga Bogomalec uvedla, že snajpeři stříleli jak do demonstrantů, tak do policistů zásahových jednotek Berkut. „Jde o stejné zásahy stejnými kulkami ve stejnou dobu ze stejných zbraní,“ řekla Bogomolec.

Šéfka unijní diplomacie vyzvala k prošetření celé věci, jenomže tomu se nová kyjevská vláda vzpírá. Místo toho vydala rozkaz bojovníkům 24. setniny ozbrojené Sebeobrany Majdanu, aby obsadili kyjevské krematorium a márnici, kde jsou uchovávána těla obětí střelby. Telefonický rozhovor se odehrál 25. února.

Estonský ministr pravost záznamu potvrdil a vyjádřil znepokojení, že byl telefonát odposloucháván. Olga Bogomolec sice nejdříve potvrdila svá slova o tom, že sbajpeři stříleli do policistů i demonstrantů, vzápětí ovšem popřela, že to automaticky znamená, že by snajpery najaly opoziční síly.

Násilné provokace vyvolané střelbou najatých snajperů do demonstrantů nejsou v podobných případech novinkou. Střelba najatých ostřelovačů vyvolaly rozsáhlé nepokoje například také v dubnu 2002 v Caracasu. Také tehdy stříleli do obou stran – provládních a i protivládních demonstrantů.

Zpráva o smrti studenta Šmída při brutálním rozehnání studentské demonstrace 17. listopadu 1989 na Národní třídě, která se následně ukázala být manipulací, také vedla k zásadnímu rozšíření protivládních protestů a následnému pádu režimu.

 K informacím o odpovědnosti opozičních sil za krvavý masakr v centru Kyjeva je třeba bezesporu přistupovat obezřetně. Dokud se je nepodaří ověřit, je nutné počítat s možností, že se skutečně jedná o propagandu proruských kruhů na Ukrajině. Nová vláda by však ve vlastním zájmu měla okamžitě nařídit nezávislé a transparentní vyšetřování, protože jinak prohlubuje podezření, že se snaží skutečné viníky krýt. Uklidnění situace nepřispívá ani skutečnost, že jednotky ozbrojené domobrany z řad Pravého sektoru si stále v ulicích metropole i při „trestných výpravách“ do jiných měst usurpují roli policie a mstí se každému, u něhož mají podezření, že nesdílí nacionalistické ideje a vize jejich ideologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Smutný - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…